H&M wil 100% duurzaam textiel tegen 2030

Etalage winkel H&M New York
Foto: Venturelli Luca / Shutterstock.com

Tegen 2030 wil H&M alleen nog maar met duurzame materialen werken. Daarom stopt het nu al met kasjmier en is 95% van het gebruikte katoen gerecycleerd of van duurzame herkomst.

 

Beter katoen

H&M-groep gebruikt vandaag 35% meer duurzame grondstoffen dan een jaar eerder: 57% van alle materialen die de Zweedse modegigant gebruikt, zijn naar eigen zeggen ofwel gerecycled ofwel van duurzame herkomst. Dat verklaart de groep in een persbericht. Tegen 2030 wil H&M zelfs alleen nog duurzame materialen gebruiken, klinkt de ambitie. 


Tegenwoordig is al 95% van het katoen bij de fast-fashiongroep duurzaam, kloppen de Zweden zichzelf op de borst. Daaronder wordt dan biologisch katoen, gerecycleerd katoen en katoen met het Beter Katoen-keurmerk verstaan. In 2020 moet 100% van het katoen van gecontroleerde herkomst zijn. Bij dochterlabel Monki is dat nu al het geval.

 

H&M schrapt kasjmier

In het kader van die verduurzaming schaft H&M ook het gebruik van “conventioneel” kasjmier af. Tegen het eind van volgend jaar stopt de modegroep volledig met het inkopen van de zachte stof, tot dan voorziet de retailer een geleidelijke afbouw van het wollige breigoed. Kasjmier is zowel ecologisch als op het vlak van dierenrechten omstreden, en daarom wil H&M overschakelen naar een duurzamer alternatief.


H&M laat de deur open om in de toekomst wel weer met kasjmier te gaan werken, op voorwaarde dat de leveranciers voldoen aan de duurzaamheidscriteria van de modegigant. H&M zegt ook zelf te werken aan een transparantere toevoerketen met onafhankelijk gekeurde leveranciers.