H&M zet trend: nu kopen, achteraf betalen

H&M betalen
Shutterstock.com

Binnenkort hoeven shoppers in de winkels van H&M niet onmiddellijk af te rekenen: betalen kan tot twee weken na de aankoop. Een trend die vanuit de e-commercewereld ook de fysieke retail lijkt te gaan veroveren.

 

Bedenktijd

Het is een nieuwe service voor de consument: die kan binnenkort kledij mee naar huis nemen en ze pas betalen na twee weken bedenktijd. Wie van mening verandert, kan de aankopen kosteloos terugbrengen. Het principe wordt al toegepast in heel wat webshops, en wordt nu ook beschikbaar in fysieke verkooppunten.
 

In z’n Nederlandse winkels lanceert H&M de optie ‘buy now, pay later’ vanaf oktober, en de Belgische winkels zullen snel volgen, bevestigt woordvoerster Marianne Nerinckx aan De Standaard. De modeketen wil met de nieuwe dienst de klantervaring verbeteren: “Waarom we het doen? Om dezelfde reden als waarom we nu al ‘return in store’ aanbieden, of gratis levering. Klanten verwachten een optimale winkelervaring. Of dat nu online of offline is.”

 

Europese uitrol

Klanten registreren zich via de smartphone en scannen een QR-code aan de kassa in de winkel. De rekening volgt later. Achteraf betalen is klantvriendelijk: shoppers kunnen hun uitgaven spreiden in functie van hun beschikbaar budget en vermijden miskopen. Handelaars kunnen op die manier de conversie verhogen en krijgen toch de garantie dat ze betaald worden. H&M introduceerde het systeem eerst in thuisland Zweden, in samenwerking met fintechbedrijf Klarna, en rolt het nu uit naar meer landen.
 

Retailexperts zien een trend die snel uitbreiding zal nemen. “Ik denk dat achteraf betalen iets is van de toekomst. Meer winkels zullen achteraf betalen gaan toepassen,” verwacht de Nederlandse retailprofessor Kitty Koelemeijer. Ook retailexpert Jorg Snoeck van RetailDetail is overtuigd: “We zien het in de rest van Europa al: de trend is gezet en iedereen moet erin mee als ze geen klanten willen verliezen.” Consumentenorganisaties echter zijn kritisch: ze vrezen dat mensen met een beperkt budget zullen verleid worden om meer uit te geven dan ze zich kunnen veroorloven.