Hoedenmaker Borsalino is failliet | RetailDetail

Hoedenmaker Borsalino is failliet

Hoedenmaker Borsalino is failliet
ventdusud / Shutterstock.com

De bekende Italiaanse hoedenmaker Borsalino is failliet. Het reddingsplan van het merk achter de legendarische hoeden is gisteren afgekeurd door de rechtbank van Allessandria. 

 

Doek valt na 160 jaar

Borsalino vierde net dit jaar zijn 160e verjaardag, maar het feestjaar is niet in schoonheid geëindigd. Het hoedenmerk vroeg bescherming tegen zijn schuldeisers aan bij de rechtbank aan, maar kreeg nul op het rekest. De schulden lopen op tot achttien miljoen euro, lieten de vakbonden weten aan Reuters. 

 

De financiële problemen bij de hoedenmaker, bekend om zijn gedeukte fedorahoeden, slepen al een tijd aan: in 2015 werd toenmalige hoofdaandeelhouder Marco Marenco door de Zwitserse politie aangehouden op verdenking van financiële wanpraktijken, hetzelfde jaar waarin Borsalino werd overgenomen door de investeringsmaatschappij Haeres Equita. Die investeerde tien miljoen euro om het bedrijf weer gezond te maken: eind 2015 was Borsalino opnieuw winstgevend en in 2016 liep de winst al op tot 2,6 miljoen euro. De omzet steeg in 2016 naar 17,5 miljoen euro en tegen 2018 werd een omzetgroei van 20% verwacht. Toch bleef het hoedenmerk een flinke schuldenberg meezeulen, waartegen het nu bescherming zocht.

 

Productie gaat nog door, curatoren aangesteld

Of er een doorstart komt, is op dit moment nog niet duidelijk. De rechtbank heeft alvast twee curatoren aangesteld om de terugbetaling van de schuldeisers te regelen en eigenaar Haeres Equita laat van zijn kant weten dat de productie gewoon doorgaat. 


De investeerdersgroep zoekt ook naar een oplossing om de toekomst van het bedrijf, dat 134 medewerkers telt en jaarlijks ongeveer 150.000 hoeden maakt, veilig te stellen. Welke oplossing ze dan uit de gedeukte hoed wil toveren, zal volgens de vakbonden in de komende dagen blijken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Koffermerk Rimowa zet alle dealercontracten stop

19/03/2018

Het koffermerk Rimowa, onderdeel van luxeconcern LVMH, heeft alle dealercontracten stopgezet. Het gaat binnenkort een volledig nieuwe procedure opstarten, waarbij slechts een deel van de dealers opnieuw een contract krijgt.

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Bod op Yoox Net-a-Porter goedgekeurd door mededingingsautoriteit

16/03/2018

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft de mogelijke overname van Yoox Net-a-Porter door het Zwitserse Richemont goedgekeurd. Als het volledige bod wordt aanvaard, dan heeft het een waarde van 2,7 miljard euro.

Donatella Versace zweert bont af

15/03/2018

Het Italiaanse modemerk Versace stopt met het gebruik van bont. Ontwerpster Donatella Versace wil geen dieren meer doden voor mode, zegt ze in een interview met The Economist.

FNG wil terugkeren naar België

15/03/2018

De Belgisch-Nederlandse modegroep FNG wil zijn statutaire zetel weer van Nederland naar België verplaatsen. Ook plant de groep achter Brantano, Claudia Sträter en Miss Etam zich op de beurs in Brussel te laten noteren.

"Beste jaar ooit" voor Deens schoenenmerk Ecco

14/03/2018

Ecco kijkt terug op 2017 als zijn beste financiële jaar ooit. Het Deense schoenenmerk, bekend om zijn 'volg-de-voet'-filosofie, overtrof met een groei van 8% de eigen verwachtingen.

Back to top