Hoedenmaker Borsalino is failliet | RetailDetail

Hoedenmaker Borsalino is failliet

Hoedenmaker Borsalino is failliet
ventdusud / Shutterstock.com

De bekende Italiaanse hoedenmaker Borsalino is failliet. Het reddingsplan van het merk achter de legendarische hoeden is gisteren afgekeurd door de rechtbank van Allessandria. 

 

Doek valt na 160 jaar

Borsalino vierde net dit jaar zijn 160e verjaardag, maar het feestjaar is niet in schoonheid geëindigd. Het hoedenmerk vroeg bescherming tegen zijn schuldeisers aan bij de rechtbank aan, maar kreeg nul op het rekest. De schulden lopen op tot achttien miljoen euro, lieten de vakbonden weten aan Reuters. 

 

De financiële problemen bij de hoedenmaker, bekend om zijn gedeukte fedorahoeden, slepen al een tijd aan: in 2015 werd toenmalige hoofdaandeelhouder Marco Marenco door de Zwitserse politie aangehouden op verdenking van financiële wanpraktijken, hetzelfde jaar waarin Borsalino werd overgenomen door de investeringsmaatschappij Haeres Equita. Die investeerde tien miljoen euro om het bedrijf weer gezond te maken: eind 2015 was Borsalino opnieuw winstgevend en in 2016 liep de winst al op tot 2,6 miljoen euro. De omzet steeg in 2016 naar 17,5 miljoen euro en tegen 2018 werd een omzetgroei van 20% verwacht. Toch bleef het hoedenmerk een flinke schuldenberg meezeulen, waartegen het nu bescherming zocht.

 

Productie gaat nog door, curatoren aangesteld

Of er een doorstart komt, is op dit moment nog niet duidelijk. De rechtbank heeft alvast twee curatoren aangesteld om de terugbetaling van de schuldeisers te regelen en eigenaar Haeres Equita laat van zijn kant weten dat de productie gewoon doorgaat. 


De investeerdersgroep zoekt ook naar een oplossing om de toekomst van het bedrijf, dat 134 medewerkers telt en jaarlijks ongeveer 150.000 hoeden maakt, veilig te stellen. Welke oplossing ze dan uit de gedeukte hoed wil toveren, zal volgens de vakbonden in de komende dagen blijken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

e5 Mode treedt toe tot de Fair Wear Foundation

24/05/2018

ECG, de design- en importafdeling van kledingketen e5 Mode, wordt lid van de Fair Wear Foundation. Die internationale organisatie ijvert samen met kledingmerken voor betere arbeidsomstandigheden voor textielarbeiders.

Schoenen Torfs wordt franchisenemer The Athlete’s Foot

23/05/2018

Op vrijdag 1 juni opent sneakerketen The Athlete’s Foot een winkel in Waasland Shopping Center. De tweede winkel in België is meteen ook de eerste in een partnership met Schoenen Torfs. Later dit jaar volgt nog een vestiging in Eeklo.

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.

Expansie duwt Suitsupply de rode cijfers in

15/05/2018

Forse investeringen in expansie brachten Suitsupply vorig jaar een mooie omzetgroei, maar ook een flink nettoverlies. Toch is dat de enige weg voorwaarts, meent de Nederlandse keten, die het oog strak op de Verenigde Staten gericht houdt.