Hoofdaandeelhouder Zalando trekt zich terug

nitpicker / Shutterstock.com

De Zweedse investeerdersgroep Kinnevik verdeelt zijn Zalando-aandelen onder de eigen aandeelhouders. Het modeplatform verliest zo zijn grootste aandeelhouder, goed voor 21%, maar krijgt er tegelijk een hoop nieuwe aandeelhouders bij. 

 

5,5 miljard euro aandelen

De Zweedse investeringsmaatschappij Kinnevik trekt zich terug uit Zalando en vindt het tijd om weer in nieuwe veelbelovende, nog niet op de beurs genoteerde start-ups, te gaan investeren. Het bedrijf verdeelt daarom zijn aandelen, met een belang van 21% goed voor 5,5 miljard euro, onder zijn eigen aandeelhouders. Zij krijgen zo de kans om rechtstreeks in te stappen in het kapitaal van het modeplatform.


Kinnevik was nochtans al sinds 2010 een van de belangrijkste investeerders in Zalando. Bij de beursgang van de onlineretailer in 2014 hadden de Zweden 32% van alle aandelen in handen. De investeerdersgroep wil echter vooral een groei-incubator zijn en zal door de portefeuilleverdeling meer dan twee derde van zijn kapitaal in jongere, snelgroeiende digitale bedrijven kunnen stoppen, weet de Financial Times.

 

Tijd voor een “nieuw Zalando”

Georgi Ganev, de CEO van Kinnevik, benadrukt wel dat het zich uit en sterke positie terugtrekt en nog steeds in Zalando te geloven. “Het kan groeien zonder ons als hoofdaandeelhouder. Onze aandeelhouders kunnen zelf van die groei genieten, en wij kunnen ons richten op nieuwe bedrijven en een nieuw Zalando op de wereld zetten”, klinkt het.


De raad van bestuur van Zalando zegt de nieuwe aandeelhouders te verwelkomen. “Na zo'n succesvolle samenwerking is het een logische volgende stap om Kinnevik-aandeelhouders directe toegang te geven tot Zalando en wij kijken ernaar uit hen te verwelkomen als directe aandeelhouders in Zalando. Wij zien dit als een kans om nieuwe steun te krijgen voor onze visie en strategie in de toekomst”, zegt co-CEO Rubin Ritter, die in mei zelf een stap opzij zet voor de carrière van zijn vrouw.