Hunkemöller staat in de etalage

Gevel van retailer Hunkemoller
Foto: TTStock / Shutterstock.com

Hunkemöller wisselt mogelijk van eigenaar: investeerdersgroep Carlyle onderneemt een poging om de lingerieketen te verkopen. De timing is weliswaar ongelukkig, want de coronacrisis doet de vraag sterk afnemen.

 

Na vijf jaar

Volgend jaar moet zakenbank JP Morgan Chase een koper gaan zoeken voor Hunkemöller, zo verneemt Bloomberg. In 2017 probeerde eigenaar Carlyle, een Amerikaanse investeerdersgroep, de van oorsprong Nederlandse lingerieketen eerder al van de hand te doen via een beursgang, maar dat plan mislukte. Carlyle had de formule nochtans pas in 2015 gekocht.


In tussentijd zette de keten in op digitalisering, vernieuwing van de winkels en het versterken van het eigen retailnetwerk. Zo liet de groep vorig jaar nog weten het winkelbestand uit te willen breiden van 940 naar liefst 1.400 vestigingen. Daar hoorden in 2019 ook de opening van 45 Chinese winkels bij. De omzet steeg in het voorbije boekjaar zo met 4,4% tot 522 miljoen euro.

 

Corona strooit roet

Maar toen kwam de coronapandemie als een donderslag bij heldere hemel. Zoals niet ongewoon is bij retailers in handen van ‘private equity’-bedrijven, worstelde Hunkemöller al langer met een hoge schuldenlast. Daar kwam nu de lockdown en een terugvallende vraag bij. Inmiddels onderhandelt de keten volgens De Tijd over 371 miljoen euro aan bankschulden, terwijl de keten eerder al bekendmaakte de fysieke expansieplannen op te bergen. Meer zelfs: in mature markten, zoals België en Nederland, zullen winkels moeten sluiten.


Vraag is dan ook of Hunkemöller in die omstandigheden een koper zal vinden. Bedrijfsrevisor Deloitte zou deze zomer zelfs nog een continuïteitswaarschuwing hebben uitgevaardigd bij de controle van de jaarrekening. Omwille van de coronacrisis viel dit voorjaar ook al de overname van branchegenoot Victoria’s Secret in het water, hoewel ondertussen nieuwe kandidaten naar de hand van dat merk dingen.