Ikea experimenteert met verhuren van meubels

Ikea experimenteert met verhuren van meubels

De Zweedse meubelgigant Ikea experimenteert met het verhuren en terugkopen van meubels, om zo duurzame klanten tegemoet te komen. Zo kan Ikea zelf op een duurzame manier de gebruikte meubels verwerken.

 

Circulair model

In Japan loopt momenteel al een proefproject, waarbij Ikea gebruikte sofa’s van klanten terugkoopt. Het bedrijf recycleert dan zelf het materiaal, waardoor de zetels niet gewoon bij het vuilnis belanden. In andere gevallen ziet Ikea ook mogelijkheden in het verhuren van meubels. “In Londen bijvoorbeeld, zijn er veel mensen die pendelen en die niet echt geïnteresseerd zijn in het uitbouwen van een tweede woning. Voor hen is het huren van meubels interessanter”, zei CEO Jesper Brodin tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos.

 

Het doel van Ikea is om klanten meer opties te geven om te voldoen aan hun wensen, en zo tegelijk ook een meer circulair model te creëren, waarbij minder materialen simpelweg worden weggegooid. “Als de voorbije jaren over massaconsumptie gingen, dan gaan we nu richting een groot circulair model”, aldus Brodin. 

 

Zo ontwikkelde de wetenschappers van de Nederlandse groep DSM al een tapijt dat bestaat uit een materiaal dat steeds opnieuw kan gerecycleerd worden. Wanneer gebruikers dan een nieuw tapijt willen, kunnen ze hun oude inruilen en krijgen ze meteen een nieuw. “Als de producent jouw tapijt kan gebruiken als materiaal, dan kan je het gewoon huren. Je moet dan voor de rest van je leven geen tapijt meer kopen, enkel huren”, zei CEO Feike Sybesma, die aanwezig was bij hetzelfde panel als Brodin.