Ikea experimenteert met verhuren van meubels | RetailDetail

Ikea experimenteert met verhuren van meubels

Ikea experimenteert met verhuren van meubels
Shutterstock

De Zweedse meubelgigant Ikea experimenteert met het verhuren en terugkopen van meubels, om zo duurzame klanten tegemoet te komen. Zo kan Ikea zelf op een duurzame manier de gebruikte meubels verwerken.

 

Circulair model

In Japan loopt momenteel al een proefproject, waarbij Ikea gebruikte sofa’s van klanten terugkoopt. Het bedrijf recycleert dan zelf het materiaal, waardoor de zetels niet gewoon bij het vuilnis belanden. In andere gevallen ziet Ikea ook mogelijkheden in het verhuren van meubels. “In Londen bijvoorbeeld, zijn er veel mensen die pendelen en die niet echt geïnteresseerd zijn in het uitbouwen van een tweede woning. Voor hen is het huren van meubels interessanter”, zei CEO Jesper Brodin tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos.

 

Het doel van Ikea is om klanten meer opties te geven om te voldoen aan hun wensen, en zo tegelijk ook een meer circulair model te creëren, waarbij minder materialen simpelweg worden weggegooid. “Als de voorbije jaren over massaconsumptie gingen, dan gaan we nu richting een groot circulair model”, aldus Brodin. 

 

Zo ontwikkelde de wetenschappers van de Nederlandse groep DSM al een tapijt dat bestaat uit een materiaal dat steeds opnieuw kan gerecycleerd worden. Wanneer gebruikers dan een nieuw tapijt willen, kunnen ze hun oude inruilen en krijgen ze meteen een nieuw. “Als de producent jouw tapijt kan gebruiken als materiaal, dan kan je het gewoon huren. Je moet dan voor de rest van je leven geen tapijt meer kopen, enkel huren”, zei CEO Feike Sybesma, die aanwezig was bij hetzelfde panel als Brodin.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dior ruilt Belgisch creatief directeur in voor Brit

19/03/2018

De Belg Kris Van Assche was elf jaar lang creatief directeur van Dior Homme, maar verlaat nu het modehuis om nieuwe uitdagingen aan te gaan. In zijn plaats komt Brits ontwerper Kim Jones.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Koffermerk Rimowa zet alle dealercontracten stop

19/03/2018

Het koffermerk Rimowa, onderdeel van luxeconcern LVMH, heeft alle dealercontracten stopgezet. Het gaat binnenkort een volledig nieuwe procedure opstarten, waarbij slechts een deel van de dealers opnieuw een contract krijgt.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Bod op Yoox Net-a-Porter goedgekeurd door mededingingsautoriteit

16/03/2018

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft de mogelijke overname van Yoox Net-a-Porter door het Zwitserse Richemont goedgekeurd. Als het volledige bod wordt aanvaard, dan heeft het een waarde van 2,7 miljard euro.

Back to top