Ikea experimenteert met verhuren van meubels | RetailDetail

Ikea experimenteert met verhuren van meubels

Ikea experimenteert met verhuren van meubels
Shutterstock

De Zweedse meubelgigant Ikea experimenteert met het verhuren en terugkopen van meubels, om zo duurzame klanten tegemoet te komen. Zo kan Ikea zelf op een duurzame manier de gebruikte meubels verwerken.

 

Circulair model

In Japan loopt momenteel al een proefproject, waarbij Ikea gebruikte sofa’s van klanten terugkoopt. Het bedrijf recycleert dan zelf het materiaal, waardoor de zetels niet gewoon bij het vuilnis belanden. In andere gevallen ziet Ikea ook mogelijkheden in het verhuren van meubels. “In Londen bijvoorbeeld, zijn er veel mensen die pendelen en die niet echt geïnteresseerd zijn in het uitbouwen van een tweede woning. Voor hen is het huren van meubels interessanter”, zei CEO Jesper Brodin tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos.

 

Het doel van Ikea is om klanten meer opties te geven om te voldoen aan hun wensen, en zo tegelijk ook een meer circulair model te creëren, waarbij minder materialen simpelweg worden weggegooid. “Als de voorbije jaren over massaconsumptie gingen, dan gaan we nu richting een groot circulair model”, aldus Brodin. 

 

Zo ontwikkelde de wetenschappers van de Nederlandse groep DSM al een tapijt dat bestaat uit een materiaal dat steeds opnieuw kan gerecycleerd worden. Wanneer gebruikers dan een nieuw tapijt willen, kunnen ze hun oude inruilen en krijgen ze meteen een nieuw. “Als de producent jouw tapijt kan gebruiken als materiaal, dan kan je het gewoon huren. Je moet dan voor de rest van je leven geen tapijt meer kopen, enkel huren”, zei CEO Feike Sybesma, die aanwezig was bij hetzelfde panel als Brodin.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Manfield opent eerste Belgische winkel in Antwerpen

25/05/2018

De eerste Belgische winkel van het Nederlandse schoenenmerk Manfield is open. In de Stadsfeestzaal in Antwerpen vinden klanten het nieuwste winkelconcept van het merk, waarin luxe en merkbeleving centraal staan.

e5 Mode treedt toe tot de Fair Wear Foundation

24/05/2018

ECG, de design- en importafdeling van kledingketen e5 Mode, wordt lid van de Fair Wear Foundation. Die internationale organisatie ijvert samen met kledingmerken voor betere arbeidsomstandigheden voor textielarbeiders.

Schoenen Torfs wordt franchisenemer The Athlete’s Foot

23/05/2018

Op vrijdag 1 juni opent sneakerketen The Athlete’s Foot een winkel in Waasland Shopping Center. De tweede winkel in België is meteen ook de eerste in een partnership met Schoenen Torfs. Later dit jaar volgt nog een vestiging in Eeklo.

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.