Inditex dankt winstgroei aan integratie online en offline

Shutterstock.com

Inditex, het moederbedrijf van Zara, Massimo Dutti en Pull&Bear, heeft zijn omzet én winst flink zien stijgen in 2018. Dat was in grote mate te danken aan toenemende onlineverkopen en investeringen in technologie.

 

Grotere winkels

De omzet van Inditex Group steeg in 2018 met 3% naar 26,14 miljard euro, maar zonder wisselkoerseffecten (als gevolg van een sterke euro) bedroeg die groei zelfs 7%. De vergelijkbare omzet nam met 4% toe. De evolutie is positief in alle regio's en voor alle merken, meldt de retailer. De winst steeg met 2%, zonder valuta-effecten was dat zelfs 12%. De groei is bijna volledig toe te schrijven aan e-commerce: de inkomsten uit de onlineverkopen stegen met 27% tot 3,2 miljard euro. In markten waar de groep zowel webshops als winkels uitbaat, bedraagt het online aandeel gemiddeld 14%. 

 

Volgens topman Pablo Isla zijn de mooie cijfers het resultaat van een duidelijke strategie waarmee de groep zijn klanten een geïntegreerd modeplatform wil aanbieden, offline en online. De retailer breidt zijn winkelnetwerk uit met een duidelijke focus op toplocaties, en investeert daarnaast in logistiek en in de nieuwste technologie, zoals RFID en een geïntegreerd voorraadbeheerssysteem. Beide zijn cruciaal om de shopper de beste winkelervaring te bieden. 

 

De nieuwe winkels die de groep opent, bieden meer diensten en zijn gemiddeld 39% groter in oppervlakte dan vijf jaar geleden, in het geval van Zara is dat zelfs 50%. Alle winkels van de groep zullen eco-efficiënt zijn in 2020. In datzelfde jaar zullen alle merken van de groep wereldwijd online verkrijgbaar zijn.

 

In de marge van de bedrijfsresultaten deed Inditex nog twee bijkomende aankondigingen over dochter Zara. Zo wordt het Zara Home-concept stopgezet en als vierde pijler geïntegreerd in de gewone Zara-winkels: door de recente keuze voor steeds grotere winkels zal er in de nieuwe vestigingen plaats genoeg zijn om een Home-hoek te voorzien. Ook start de keten met een experiment waar in drie testwinkels, onder andere in Amsterdam, gratis 'customising' van jeans zal worden aangeboden.