Inditex reserveert 287 miljoen euro voor coronaschade

Vrouw zit op trap met winkeltas retailer Zara
Sorbis / Shutterstock.com

Zara-eigenaar Inditex heeft er een goed 2019 opzitten, maar zet zich nu schrap voor de coronacrisis. De Spaanse modereus legt 287 miljoen euro provisie aan en sloot ondertussen wereldwijd al 3.785 winkels.

 

Sterk 2019 overschaduwd

Vorig jaar wist Inditex de omzet met 8% te laten groeien tot 28,3 miljard euro. Op vergelijkbare basis steeg de omzet met 6,5%, voor een groot stuk dankzij de onlineverkoop die met 23% steeg tot 3,9 miljard euro. E-commerce maakt er ondertussen al 14% van alle omzet uit.

 

Ook de nettowinst steeg, dit keer met 6% tot 3,64 miljard euro. Daar is weliswaar al een provisie van 287 miljoen euro afgehouden als buffer tegen voorraadkosten die nu ongetwijfeld zullen volgen door de coronacrisis. Zonder die afhouding zou de nettowinst met 12% zijn gestegen. Het EBITDA ging met 39% omhoog tot 7,6 miljard euro.

 

Helft alle winkels dicht

Toch zijn alle ogen al gericht op het nieuwe jaar en de gevolgen van de corona-pandemie. Op 17 maart waren al 3785 winkels van de groep gesloten uit voorzorg, en dat in 39 verschillende markten. Dat is liefst de helft van alle winkels die de retailreus telt. Opvallend: op elf vestigingen na, zijn alle winkels in China wel weer open.

 

De omzet is bijgevolg ook al met 24% teruggevallen in de eerste twee weken van maart. Tussen 1 februari en vandaag is er een daling van 4,9% te zien. Door die onzekere situatie heeft de raad van bestuur van Inditex besloten om nog geen dividend uit te keren voor 2019 en in plaats daarvan de nettowinst van vorig jaar toe te wijzen als reserves. In juli, wanneer de jaarlijkse algemene vergadering plaatsvindt, moet meer duidelijkheid komen over de dividenduitkeringen.