Inno buiten schot ondanks zware sanering Galeria Kaufhof

Inno buiten schot ondanks zware sanering Galeria Kaufhof
Foto: Shutterstock.com

De Duitse warenhuisgroep Galeria Karstadt Kaufhof bereidt zijn medewerkers voor op mogelijke filiaalsluitingen en banenverlies: het totale omzetverlies door de coronacrisis zou tot één miljard euro kunnen oplopen. Voor de Belgische tak zouden er echter geen gevolgen zijn.

 

Beschermingsprocedure

Begin april verkreeg Galeria Karstadt Kaufhof bescherming tegen schuldeisers van de rechtbank van Essen. In het kader van die procedure heeft de warenhuisgroep nu nog tot eind juni de tijd om een herstructureringsplan voor te leggen, dat het bedrijf uit de problemen moet helpen. Steeds meer signalen wijzen er nu op dat een groot aantal filialen – en dus jobs – bedreigd zijn.

 

In een brief bereidt de directie de medewerkers voor op mogelijke winkelsluitingen en ontslagen, schrijft Manager Magazin. "De sanering die voor ons ligt, zal veel ingrijpender moeten zijn dan we allemaal zouden willen", schrijft Frank Kebekus, die door de rechter werd aangesteld als bewindvoerder in het kader van de beschermingsprocedure.

 

Hoe veel vestigingen en banen er precies bedreigd zijn, is niet bekend. De keten raamt het omzetverlies ten gevolge van de lockdown op meer dan een half miljard euro, maar dat zou in totaal nog kunnen oplopen tot een miljard euro. De winkels zin inmiddels dan wel weer open, maar er zijn duidelijk minder klanten en de koopbereidheid bij de consumenten is eerder laag.

 

Inno gerust

De boodschap van Kebekus doet het ergste vermoeden voor Galeria Inno, de Belgische dochter van het Duitse concern. In niet weinig bedrijven die in de problemen komen, is het immers de vaste strategie om eerst in buitenlandse vestigingen te snoeien.

 

Desgevraagd laat Elly Zwinnen van Galeria Inno evenwel weten zich geen zorgen te maken over de procedure. "Ik kan u echter bevestigen dat eventuele genomen stappen door Galeria Karstadt Kaufhof (GKK) geen invloed hebben op ons als dochterbedrijf Galeria Inno in België", meldt ze aan de RetailDetail-redactie.