Inno-moeder Galeria Karstadt Kaufhof smeekt om staatssteun

Gevel van warenhuis van retailer Galeria Inno in Charleroi
SophieOst / Shutterstock.com

Galeria Karstadt Kaufhof staat op omvallen en vraagt de Duitse overheid om staatssteun, in de vorm van noodleningen voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. Tot nu toe vangt de Inno-moeder echter bot.

 

80 miljoen euro weg per week

Sinds vorige woensdag al onderhandelt Galeria Karstadt Kaufhof met de Duitse staatsbank over een steunpakket: de ondernemingsraad van de warenhuisgroep vraagt dringende overheidsbijstand, omdat het elke week meer dan 80 miljoen euro omzet zou verliezen, terwijl de kosten blijven oplopen. Dat bericht TextilWirtschaft op basis van een intern document van de groep. 

 

De aanvraag zou echter niet van een leien dakje lopen, omdat veel van de hulpprogramma's van de overheid er alleen zijn voor bedrijven die voorheen gezond waren en louter door de coronacrisis in de problemen zijn geraakt. Bovendien moet 10 à 20% van het steunbedrag van de commerciële banken komen en daar lijken de meeste banken niet toe bereid. Tot nu toe ontvingen TUI en MediaMarkt-moeder Ceconomy al wel miljarden aan noodfinanciering.

 

Alternatief reddingsplan

Galeria Karstadt Kaufhof bekijkt nu dus andere opties en heeft externe deskundigen aan boord gehaald, die volgens TextilWirtschaft vertrouwd zijn met bijzonder moeilijke reddingsoperaties. Eigenaar Signa zegt zelf ook bereid te zijn om "aanzienlijke financiële steun" te verlenen, wat het voor de federale overheid gemakkelijker zou kunnen maken om in te stemmen met een redding.

 

De 28.000 werknemers van de warenhuisgroep vrezen alvast voor de toekomst van hun keten, maar ook voor die van veel andere retailers. Ze eisen zeer snelle maatregelen van kanselier Merkel, niet alleen voor hen, maar ook voor de tienduizenden banen die door het coronavirus bij toeleveranciers en in de binnensteden van Duitsland in gevaar zijn. Voor een groot deel van de medewerkers is al werktijdverkorting aangevraagd en zijn fikse besparingen doorgevoerd op de materiaal- en personeelskosten.