Invallen in strijd tussen eigenaars Pearle en Ray-Ban

Gevel van brillenwinkel van retailer Pearle in Nederland
Foto: Shutterstock

Het conflict tussen "verloofden" EssilorLuxottica en GrandVision escaleert: deurwaarders vielen binnen bij Pearle-eigenaar GrandVision en eigenaar HAL om servers in beslag te nemen.

 

Gevecht om coronabeleid

EssilorLuxottica (bekend van brillenmerken als Ray-Ban en Varilux) heeft deurwaarders op zijn toekomstige bruid GrandVision af gestuurd: bij invallen op twee locaties zijn kopieën gemaakt van gegevens op de dataservers van het bedrijf. Hoewel de moederholding boven brillenketens zoals Pearle dit heeft laten gebeuren, weigert ze vooralsnog toegang te geven tot de informatie. Een onafhankelijke derde partij bewaart momenteel een back-up en tot er een uitspraak komt in kortgeding, heeft "noch EssilorLuxottica, noch enige andere derde partij toegang tot deze informatie", reageert de optiekgroep.

 

De invallen gebeurden in het kader van de rechtszaak die EssilorLuxottica heeft aangespannen tegen GrandVision, omdat deze zou weigeren inzicht te geven in hoe het bedrijf ten tijde van de corona-lockdowns werd gerund. Volgens de Ray-Ban druist dat in tegen de regels van het overname-akkoord, waarbij de Frans-Italiaanse groep de Pearle-eigenaar voor 7,2 miljard euro wou overnemen.

 

Eerder deze week liet GrandVision weten verlies te hebben geboekt in het afgelopen halfjaar, doordat bijna alle winkels dicht moesten. In Latijns-Amerika blijven sommige vestigingen overigens nog steeds gesloten. Voor de Nederlandse holding zijn de zwakke cijfers reden te meer om vast te houden aan de deal, maar EssilorLuxottica verloor tegelijkertijd zelf alle winst en hoopt de dans nu te ontspringen. De Europese concurrentiewaakhond heeft bovendien al laten uitschijnen dat de fusie wellicht niet zal kunnen doorgaan zonder winkels of bedrijfsonderdelen af te stoten.