JD Sports slachtoffer van plunderingen

JD Sports slachtoffer van plunderingen

Op korte tijd zijn vier filialen van sportwinkelketen JD Sports, waarvan twee Belgische, overvallen en geplunderd. Mogelijk is er een verband met een racistisch incident dat in oktober plaatsvond in de Luikse vestiging van de winkelketen.

 

Racisme?

Woensdagavond werden twee Belgische vestigingen van JD Sports, in Luik en Brussel, geplunderd door een tiental jongeren. Hetzelfde gebeurde donderdag in Amsterdam. En eind oktober werd ook een Londense winkel van JD Sports slachtoffer van plunderingen.

 

Mogelijk vormt een racistisch incident in de Luikse vestiging in shoppingcenter Médiacité de aanleiding voor de reeks plunderingen. Op 23 oktober zou een vrouwelijke manager van de keten haar werknemers gevraagd hebben om zich in drie rijen op te stellen, waarbij ze woorden ‘Arabieren’, ‘makakken’ en ‘gwers’ gebruikte. Een filmpje van de gebeurtenissen circuleerde nadien op sociale media.

 

De betrokken manager zou volgens Het Laatste Nieuws intussen ontslagen zijn. “Wij kunnen geen enkele vorm van discriminatie tolereren. Ons onderzoek is nu voltooid en de manager heeft het bedrijf verlaten”, laat JD Sports in een mededeling op Facebook weten.

 

Manifestatie

Zaterdag opende JD Sports een nieuwe winkel in Wijnegem. De politie was massaal aanwezig uit voorzorg, maar er waren geen incidenten. In winkelcentrum Médiacité in Luik daagden wél actievoerders op: La Ligue de Défense Noire Africaine (LDNA), een organisatie die strijd tegen racisme, organiseerde er een betoging uit solidariteit met de werknemers van JD Sports. De winkel bleef er gesloten. 
 

Volgens LDNA-woordvoerder Egountchi Behanzin is dit niet het eerste geval van racisme in het Britse bedrijf en maakt het zelfs deel uit van hun beleid. “Dit is puur racisme en ontoelaatbaar in 2019”, zegt hij nog. JD Sports heeft wereldwijd zo’n 800 vestigingen en is actief in 16 landen.