Kenzo-oprichter overleden aan coronavirus

Kleding van modemerk Kenzo bij retailer
Foto: NeydtStock / Shutterstock.com

Kenzo Takada, de oprichter van het modemerk Kenzo, is gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. De kleurrijke ontwerper van Japanse origine overleed in Parijs op 81-jarige leeftijd.

 

Van Jungle Jap tot LVMH

Op zondag 4 oktober is Kenzo Takada in Parijs overleden ten gevolge van een coronabesmetting. De modeontwerper, die zijn voornaam gaf aan het gelijknamige modehuis, raakte vanaf de jaren zeventig van vorige eeuw wereldwijd bekend om zijn vrolijke prints en felle kleuren. Naar aanleiding van het nieuws van zijn overlijden, brengen tal van designers en modespelers hulde op social media.


In 1965 trok Takada van zijn geboorteland Japan naar Parijs, oorspronkelijk met de bedoeling om er een tweetal jaren te blijven. Hij zou er echter nooit meer weggaan. Als jongen kreeg Takada in Japan niet de kans om een modeopleiding te volgen, maar zijn ontwerpen en eigen winkeltje in Parijs genaamd Jungle Jap werden in 1971 ontdekt door het modetijdschrift Elle.


Het label maakte algauw furore, al zag Takada zich wel genoodzaakt de naam te veranderen: in de Verenigde Staten oogstte de pejoratieve term “Jap” kritiek. Kenzo was zodoende geboren. Op het hoogtepunt van zijn success, in 1993, verkocht Takada het merk vervolgens aan luxeholding LVMH, die het label tot op heden in bezit heeft. Zelf ging Kenzo Takada in 1999 op 60-jarige leeftijd met pensioen.