Kering verliest miljoenengeschil met ontwerper Hedi Slimane

Kering verliest miljoenengeschil met ontwerper Hedi Slimane
Shutterstock.com

Na zijn vertrek bij Yves Saint Laurent heeft Hedi Slimane zijn voormalige werkgever meermaals voor de rechter gedaagd. In één van die zaken heeft de ontwerper nu gelijk gekregen, wat hem meer dan tien miljoen euro oplevert.

 

Juridische strijd

Slimane werkte tussen 2012 en 2016 als creatief directeur bij Yves Saint Laurent. Dat was een groot succes, want onder zijn impuls verdrievoudigde het Franse modehuis zijn omzet. Toen beide partijen uit elkaar gingen, eiste Slimane echter meer dan twintig miljoen euro van Kering, dat eigenaar is van Yves Saint Laurent. De ontwerper sleepte het luxeconcern meermaals voor de rechter.

 

Kering werd al eens in het ongelijk gesteld in juni 2016 en veroordeeld tot het betalen van 13 miljoen dollar aan Slimane. Toen die het bedrijf verliet, had het modehuis immers een clausule in zijn contract opgeheven, die stipuleerde dat hij een jaar lang niet bij een concurrent aan de slag mocht gaan. Ter compensatie zou Slimane omgerekend 11,6 miljoen euro ontvangen. Maar Kering schrapte de clausule eenzijdig uit het contract, wat Slimane een een bom geld kostte. Nadat de rechter in 2016 Slimane gelijk gaf, ging Kering in beroep tegen de uitspraak. Tevergeefs: ook in beroep schaarde de rechter zich achter de ontwerper, schrijft HLN.

 

Aandelen

Het is niet de eerste overwinning voor Slimane in zijn juridische strijd met het modehuis. In 2016 werd Kering al eens veroordeeld voor het niet naleven van een aandeelhoudersovereenkomst tussen beide partijen. Slimane was sinds 2013 minderheidsaandeelhouder van Yves Saint Laurent, maar bij zijn ontslag zegde het bedrijf de overeenkomst eenzijdig op.

 

Daarmee is de lijdensweg van Kering mogelijk nog niet ten einde, want in een andere zaak eist Slimane nog steeds achterstallig loon uit zijn laatste contractjaar. Hij beweert recht te hebben op 9,3 miljoen euro, terwijl hij ‘slechts’ 667.000 euro ontvangen heeft. Het zou om een soort premie gaan, die de ontwerper niet meer gekregen heeft. Ook in deze zaak is Kering in beroep gegaan, maar een uitspraak is er nog niet.

 

Pittig detail: sinds 2018 is Slimane aan de slag als creatief directeur bij Celine, dat eigendom is van luxeconcern LVMH, de grote concurrent van Kering.