Kledingtaks moet fastfashion ontmoedigen

Britse parlementsleden pleiten voor kledingtaks
Shutterstock.com

Enkele Britse Kamerleden hebben voorgesteld om een heffing van 1 penny (1,1 eurocent) per kledingstuk in te voeren. De opbrengst zou gebruikt worden om betere inzamelings- en recyclagesystemen op poten te zetten.

 

Overconsumptie tegengaan

Het voorstel komt er na de presentatie van het eindrapport van het Environmental Audit Committee (EAC), dat een onderzoek van acht maanden voerde naar de duurzaamheid en houdbaarheid van de kledingindustrie. Volgens het EAC kan de nieuwe heffing jaarlijks 35 miljoen pond opbrengen (zo’n 40 miljoen euro), geld dat aangewend moet worden beter en meer gebruikte kleding te recycleren.

 

Momenteel wordt slechts 1% van alle kleding gerecycleerd in het Verenigd Koninkrijk, terwijl er jaarlijks 300.000 ton textiel op de afvalberg terechtkomt. Nog volgens het rapport wordt er in geen enkel ander Europees land zo veel kleding gekocht: gemiddeld koopt iedere Brit jaarlijks 26,7 kilo aan modeartikelen. In Duitsland is dat 12,6 kg en in Italië 14.5 kg.

 

De commissie vindt verder ook dat de sector nood heeft aan een nieuw economisch model waarbij modebedrijven die duurzame artikelen en reparatiediensten aanbieden, beloond moeten worden via belastinghervormingen. De voorzitter van de EAC, Mary Creagh, stelt vast dat de sector gefaald heeft om zichzelf te reguleren: "Vrijwillige initiatieven voor maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn er niet in geslaagd de beloning en arbeidsomstandigheden aanzienlijk te verbeteren of verspilling tegen te gaan.”