Louboutin spant rechtszaak aan tegen Amazon

Shutterstock

Het Franse luxeschoenenlabel Louboutin, bekend van de ‘rode zool’, heeft Amazon voor de Brusselse rechtbank van koophandel gedaagd. De Amerikaanse e-commercereus zou zich schuldig maken aan “actieve marketing van nagemaakte goederen”.

 

Pleidooien in juni

Dinsdagochtend was er in de Brusselse rechtbank van koophandel een eerste hoorzitting in de zaak Louboutin versus Amazon. Het Franse luxeschoenenlabel daagt de Amerikaanse internetgigant voor de rechter omdat er via het platform nagemaakte Louboutins worden verkocht.

 

Naar de zaak wordt met meer dan gewone belangstelling uitgekeken, want de advocaat van Louboutin klaagt Amazon aan wegens “actieve marketing en commercialisering van nagemaakte goederen”. De gereputeerde merkenrechtspecialist vindt dat het bedrijf de bewuste “producten zelf opslaat, verkoopt en verzendt”. En dat is een stap verder dan de tot nu toe gebruikelijke aanklacht van het “hosten van illegale inhoud”, zo schrijft de Franstalige zakenkrant L’Echo.

 

De raadsman van Amazon denkt daar uiteraard totaal anders over en zegt dat het bedrijf alle namaakproducten meteen weghaalt wanneer Louboutin er ontdekt op het platform. Volgens hem werken beide bedrijven trouwens al meer dan twee jaar goed samen. De pleidooien ten gronde zullen in juni doorgaan. Wordt vervolgd…