Marithé & François Girbaud sluit beide Belgische winkels

Marithé & François Girbaud sluit beide Belgische winkels

Het Franse modemerk Marithé & François Girbaud moet acht winkels sluiten als gevolg van een faillissement, waardoor een tachtigtal jobs sneuvelt. Daarbij de twee boetieks in ons land: in Antwerpen en Brussel.

Drie vennootschappen failliet

De acht eigen boetieks van het merk - vijf in Parijs, één in Lyon en twee in ons land - zijn gesloten in afwachting van een eventuele overname. Een tiental partnerwinkels via franchise blijft wel open. De sluiting was onvermijdelijk geworden nadat de handelsrechter in Parijs de drie vennootschappen failliet verklaarde die instonden voor de productie en distributie van het Franse kledingmerk.

 

Het denimmerk, dat begin de jaren 1970 werd opgericht en pionierde met 'stone washing', zit al sinds 2008 in slechte papieren. Met name in de Verenigde Staten kreeg het label klappen, waardoor het bedrijf de verliezen opstapelde en zelfs gerechtelijke bescherming moest aanvragen tegen zijn schuldeisers. Eind 2011 werd de Amerikaanse zakenbank Rotschild ingeschakeld om overnemers of nieuwe partners te zoeken.

 

Uiteindelijk werd het merk 'gered' door het Indiase Fibres & Fabrics International, maar ook dat mocht niet baten. Toch gelooft topman Denis Noharet rotsvast in een doorstart eind 2013, begin 2014. Die zou er komen met de steun van de oprichters, Marithé Bachellerie en François Girbaud, en onder de vleugels van een internationale groep. Wie dat is, werd niet meegedeeld. Noharet bevestigt enkel dat de gesprekken voortgaan.

Tags: