Marithé & François Girbaud sluit beide Belgische winkels | RetailDetail

Marithé & François Girbaud sluit beide Belgische winkels

Marithé & François Girbaud sluit beide Belgische winkels

Het Franse modemerk Marithé & François Girbaud moet acht winkels sluiten als gevolg van een faillissement, waardoor een tachtigtal jobs sneuvelt. Daarbij de twee boetieks in ons land: in Antwerpen en Brussel.

Drie vennootschappen failliet

De acht eigen boetieks van het merk - vijf in Parijs, één in Lyon en twee in ons land - zijn gesloten in afwachting van een eventuele overname. Een tiental partnerwinkels via franchise blijft wel open. De sluiting was onvermijdelijk geworden nadat de handelsrechter in Parijs de drie vennootschappen failliet verklaarde die instonden voor de productie en distributie van het Franse kledingmerk.

 

Het denimmerk, dat begin de jaren 1970 werd opgericht en pionierde met 'stone washing', zit al sinds 2008 in slechte papieren. Met name in de Verenigde Staten kreeg het label klappen, waardoor het bedrijf de verliezen opstapelde en zelfs gerechtelijke bescherming moest aanvragen tegen zijn schuldeisers. Eind 2011 werd de Amerikaanse zakenbank Rotschild ingeschakeld om overnemers of nieuwe partners te zoeken.

 

Uiteindelijk werd het merk 'gered' door het Indiase Fibres & Fabrics International, maar ook dat mocht niet baten. Toch gelooft topman Denis Noharet rotsvast in een doorstart eind 2013, begin 2014. Die zou er komen met de steun van de oprichters, Marithé Bachellerie en François Girbaud, en onder de vleugels van een internationale groep. Wie dat is, werd niet meegedeeld. Noharet bevestigt enkel dat de gesprekken voortgaan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Maken Chinese gevangenen kleren voor H&M en C&A?

20/02/2018

De Britse ex-journalist Peter Humphrey beticht C&A en H&M van dwangarbeid. Met eigen ogen zou hij gezien hebben hoe gevangenen in Shanghai moesten werken voor Westerse ketens. De retailers onderzoeken de zaak.

Chanel neemt aandeel in online retailer Farfetch

19/02/2018

Het Franse modemerk Chanel heeft een minderheidsaandeel genomen in het Britse Farfetch. Chanel wil de kennis van de online retailer gebruiken om zelf meer digitale innovaties te ontwikkelen voor de eigen klanten.

Monoprix wil webshop Sarenza overnemen

19/02/2018

Winkelketen Monoprix, onderdeel van de Franse Groupe Casino, heeft gesprekken opgestart rond een overname van online schoenverkoper Sarenza. Sarenza is een van de belangrijkste online merken in Frankrijk.

Zalando breidt samenwerking met Duitse retailers uit

16/02/2018

Zalando heeft de samenwerking met fysieke retailers in Duitsland verder uitgebreid. Schoenwinkels konden al bestellingen versturen via Zalando en nu is dat ook het geval voor winkels die kleding verkopen.

Kiabi opent grootste Belgische winkel in Westland Shopping Center

15/02/2018

De Franse kledingketen Kiabi opent zijn vijfde Belgische winkel in het Westland Shopping Center in Anderlecht. Het is meteen de grootste vestiging van de familieketen in ons land, met een oppervlakte van ruim 1.800 m².

H&M waarschuwt voor moeilijk 2018

15/02/2018

De Zweedse modegroep H&M waarschuwt dat ook 2018 nog een moeilijk jaar kan worden voor het bedrijf. Het maakt dan wel werk van de online verkoop, de omzet in de winkels zal het komende jaar waarschijnlijk verder dalen.

Back to top