"Marks & Spencer schrapt honderden banen in hoofdkwartier"

"Marks & Spencer schrapt honderden banen in hoofdkwartier"

Het Britse Marks & Spencer schrapt de komende week zowat 500 banen op zijn hoofdkwartier in Londen, zo meldt SkyNews zaterdag.

Ook internationale expansie ter discussie

Het rommelt bij Marks & Spencer: de Britse winkelketen haalde de voorbije dagen het nieuws met betogingen van werknemers in Engeland tegen de plannen van de onderneming om extra vergoedingen voor overuren of onregelmatige werktijden te schrappen. Vrijdag maakte de keten dan bekend dat ze, na overleg, beslist had de medewerkers een meerjarige loongarantie te bieden waardoor de medewerkes "tot de best betaalde in de Britse retail" zouden gaan behoren, inclusief "een van de beste pakketten extralegale voordelen". Critici blijven er wel bij dat vooral medewerkers met een lange staat van dienst erbij inschieten.

 

Nu pakt SkyNews uit met het nieuws dat de groep donderdag zo'n 500 banen gaat schrappen, de helft daarvan freelancers. De ontslagen zouden allemaal vallen op de hoofdzetel in Paddington en zouden deel uitmaken van een herstelplan van de nieuwe CEO Steve Rowe na tegenvallende verkopen. De internationale omzet van Marks & Spencer steeg in het tweede kwartaal weliswaar lichtjes, maar op zijn Britse thuismarkt was er een omzetdaling van 1,1% en zelfs van 4,3% op vergelijkbare basis. Volgens analisten zou de winst van de groep dit jaar wel eens met 12% kunnen terugvallen tot 600 miljoen pond, omgerekend zo'n 700 miljoen euro.

 

Vorige week meldde The Sunday Telegraph al dat de nieuwe CEO de internationale expansie wil terugdraaien. Daarbij staat zelfs de winkel aan de Champs-Elysées in Parijs ter discussie. Die plannen zouden in november worden voorgesteld. Bij zijn aantreden, in de lente van dit jaar, had Rowe al meteen de opening van een conceptwinkel in Amsterdam geschrapt.