"Marks & Spencer schrapt honderden banen in hoofdkwartier"

"Marks & Spencer schrapt honderden banen in hoofdkwartier"

"Marks & Spencer schrapt honderden banen in hoofdkwartier"

Het Britse Marks & Spencer schrapt de komende week zowat 500 banen op zijn hoofdkwartier in Londen, zo meldt SkyNews zaterdag.

Ook internationale expansie ter discussie

Het rommelt bij Marks & Spencer: de Britse winkelketen haalde de voorbije dagen het nieuws met betogingen van werknemers in Engeland tegen de plannen van de onderneming om extra vergoedingen voor overuren of onregelmatige werktijden te schrappen. Vrijdag maakte de keten dan bekend dat ze, na overleg, beslist had de medewerkers een meerjarige loongarantie te bieden waardoor de medewerkes "tot de best betaalde in de Britse retail" zouden gaan behoren, inclusief "een van de beste pakketten extralegale voordelen". Critici blijven er wel bij dat vooral medewerkers met een lange staat van dienst erbij inschieten.

 

Nu pakt SkyNews uit met het nieuws dat de groep donderdag zo'n 500 banen gaat schrappen, de helft daarvan freelancers. De ontslagen zouden allemaal vallen op de hoofdzetel in Paddington en zouden deel uitmaken van een herstelplan van de nieuwe CEO Steve Rowe na tegenvallende verkopen. De internationale omzet van Marks & Spencer steeg in het tweede kwartaal weliswaar lichtjes, maar op zijn Britse thuismarkt was er een omzetdaling van 1,1% en zelfs van 4,3% op vergelijkbare basis. Volgens analisten zou de winst van de groep dit jaar wel eens met 12% kunnen terugvallen tot 600 miljoen pond, omgerekend zo'n 700 miljoen euro.

 

Vorige week meldde The Sunday Telegraph al dat de nieuwe CEO de internationale expansie wil terugdraaien. Daarbij staat zelfs de winkel aan de Champs-Elysées in Parijs ter discussie. Die plannen zouden in november worden voorgesteld. Bij zijn aantreden, in de lente van dit jaar, had Rowe al meteen de opening van een conceptwinkel in Amsterdam geschrapt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

e5 Mode treedt toe tot de Fair Wear Foundation

24/05/2018

ECG, de design- en importafdeling van kledingketen e5 Mode, wordt lid van de Fair Wear Foundation. Die internationale organisatie ijvert samen met kledingmerken voor betere arbeidsomstandigheden voor textielarbeiders.

Schoenen Torfs wordt franchisenemer The Athlete’s Foot

23/05/2018

Op vrijdag 1 juni opent sneakerketen The Athlete’s Foot een winkel in Waasland Shopping Center. De tweede winkel in België is meteen ook de eerste in een partnership met Schoenen Torfs. Later dit jaar volgt nog een vestiging in Eeklo.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.