McGregor wint rechtszaak van Reebok

McGregor wint rechtszaak van Reebok
Foto: Ehab Othman / Shutterstock.com

Modemerk McGregor heeft verkregen dat Reebok de naam van vechtsporter Conor McGregor niet meer mag gebruiken. De naam is een inbreuk op het merkrecht, ook al bestaat McGregor momenteel niet: het label ging al twee jaar op rij failliet.

 

Verwarring tussen modemerk en vechter

Het Nederlandse modelabel McGregor heeft het pleit gewonnen in een rechtszaak die het had aangespannen tegen Adidas-dochter Reebok. Reebok had in het kader van een samenwerking met vechtsport Ultimate Fighting Championship immers een kledinglijn uitgebracht met daarop in het groot de naam van de Ier McGregor.

 

Onwettig, argumenteerde het Nederlandse kledinglabel McGregor, omdat het tot verwarring kan leiden. Dat vond ook de rechtbank in Den Haag, die volgens het Financieele Dagblad heeft geoordeeld dat de manier waarop Adidas/Reebok op sportkleding naar MMA-vechter Conor McGregor verwijst, een inbreuk is op het kledingmerk.

 

Herlancering van McGregor in 2019

Reebok mag voortaan dus geen kleding meer verkopen met het woord McGregor op, ook al verdedigde het sportmerk dat Conor McGregor een bekende naam op zich is en dat consumenten heus wel weten dat het om de beroemde vechtersbaas gaat en niet om een – op dit moment zelfs uit de markt verdwenen – Nederlands modemerk.

 

Uit de rechtszaak werd ook duidelijk dat McGregor op een herlancering broedt: na een eerste faillissement met doorstart in 2016 volgde in 2017 een nieuwe ondergang. Ook toen poogde men een doorstart, die meteen mislukte. Ondertussen zouden de merkrechten wel een overnemer hebben gevonden: ze blijken in handen te zijn van de vennootschap McGregor IP, die het merk in 2019 ook wil herlanceren.