Met La Caserne krijgt Parijs incubator voor duurzame mode

Met La Caserne krijgt Parijs incubator voor duurzame mode
Foto: lacaserneparis.com

In de voormalige kazerne van Chateau-Landon in hartje Parijs wordt hard gewerkt aan La Caserne, de eerste incubator voor duurzame mode in Parijs. Bezieler van het project is Maeva Bessis, tevens directeur van modebedrijf L’Exception: "La Caserne moet de grootste in zijn soort in Europa zijn."

 

Megaproject

De hele kazerne is 4000 m² groot, waarvan de helft wordt gereserveerd voor de talentenincubator. Er komen kantoren en ateliers van 20 tot 300 m² groot, waar merken kunnen werken aan hun ecologische transitie en de transformatie van hun bedrijfsmodel. Een vleugel zal bestemd zijn voor high-end merken, de confectiemerken krijgen een plaats in een ander gedeelte van het gebouw.

 

Start-ups kunnen er kantoren huren op maandelijkse basis. Verder komen er onder meer een fotostudio, een commerciële showroom en een persruimte. La Caserne zal echter ook een ontmoetingsplaats zijn, benadrukt Bessis, en een site voor evenementen, defilés en feestjes.

 

La Caserne wil de grootste incubator in Europa zijn die zich toelegt op duurzame mode. Eind volgend jaar zou de site de deuren willen openen. "Wij zijn ervan overtuigd dat Parijs, als modehoofdstad, een voorbeeldfunctie heeft", zegt Bessis aan FashionUnited. "Het doel is ook om aan te tonen dat ecologie en economie hand in hand kunnen gaan. De incubator streeft ernaar om het bedrijfsmodel van een merk te veranderen in drie jaar. Waarom drie jaar? Omdat dat ook de tijd is die nodig is om een veld met chemisch behandeld katoen weer gezond te maken. Het is een mooi voorbeeld van hoe we onze werkwijzen diepgaand kunnen transformeren."