Metro-man Daniel Kretinsky koopt zich in bij Macy’s

Gevel van winkel Macy's in New York
Foto: Spinel / Shutterstock.com

De veelbesproken Metro-aandeelhouder Daniel Kretinsky koopt zich in bij Macy’s: de Tsjechische miljardair neemt een strategisch aandeel van 5% in de Amerikaanse warenhuisketen. 

 

Hét moment om te investeren

Het zijn hoogdagen voor Daniel Kretinsky, de steenrijke investeerder met een voorliefde voor kwakkelende retailers. Zelf net hersteld van het coronavirus, liet hij in april weten weer aan het investeren te zijn "omdat we simpelweg geloven dat de huidige markt bepaalde zeer interessante en belangrijke bedrijven onderwaardeert."

 

Het eerste grote wapenfeit is er: de Tsjech, die ook al het Duitse Metro wou overnemen en zich inkocht bij de supermarktgroep Casino, neemt een belang van 5% in Macy's. De aankoop maakt hem een van de vijf grootste aandeelhouders van de grootste Amerikaanse warenhuisgroep.

 

Gematigde aanpak

Kretinsky noemt de participatie zelf een "strategische investering": hij wil ook verandering brengen in het sukkelende bedrijf en heeft plannen om "constructieve gesprekken te voeren met het management en de raad van bestuur". De investering komt er immers nadat de beurskoers van Macy’s nog maar eens naar beneden tuimelde, nadat het dit jaar al bijna 70% van zijn waardering verloor. Macy's wordt geplaagd door toenemende onzekerheid sinds de uitbraak van het coronavirus het bedrijf dwong zijn winkels te sluiten en het merendeel van zijn werknemers te ontslaan. De keten is nu op zoek naar extra financieringsbronnen en stelt de publicatie van de kwartaalresultaten uit.

 

Tijdens de huidige crisis pleit nieuwe aandeelhouder Kretinsky alvast wel voor een gematigde aanpak: "Degenen die niet genoeg reageren zullen alles of veel verliezen, maar degenen die overreageren zullen ook verliezen, mogelijk veel."