Mode en beauty worden snel veganistisch

Foto: Shutterstock

Veganistische of plantaardige producten maken snel hun opmars in retail: volgens Britse cijfers steeg het aantal veganistische artikelen in webshops vorig jaar met meer dan 75%, terwijl ruim de helft van alle nieuw gelanceerde cosmeticaproducten bewust plantaardig en diervriendelijk zijn.

 

Keuze uit 7000 producten

In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland investeren merken en distributeurs het meest in veganistische producten, blijkt uit onderzoek van databedrijf Edited. Online verkooppunten in het VK afficheerden vorige maand al 75% meer plantaardige artikelen dan een jaar eerder

 

Duitsland is de sterkste groeier, met een toename van liefst 131%. Het land blinkt daarbij vooral uit in food: Duitsland is wereldleider in de ontwikkeling van veganistische voedingswaren en dranken. Koploper blijft weliswaar de Verenigde Staten, die ondanks een groei van ‘slechts’ 11% het grootste assortiment voor veganisten hebben: Edited telt er ruim 7000 verschillende producten.

 

Ecopolitiek helpt retail

Ook op de andere markten noteerden de onderzoekers een snelle groei: in Frankrijk steeg het aanbod vorig jaar met 12%, maar gezien de ambitie om van Parijs tegen 2024 de hoofdstad van duurzame mode te maken en nu al heel wat werkgroepen rond ‘Paris Good Fashion’ opduiken, valt daar nog heel wat groei te verwachten. 

 

In Denemarken roept de Copenhagen Fashion Summit dit jaar op om meer te investeren in dierenwelzijn en alternatieve materialen, en dat helpt meteen: vorig jaar werden liefst vier keer meer producten aangeboden als veganistisch dan een jaar ervoor. De huidige aandacht voor de klimaatsverandering en duurzaamheid zal wellicht dus ook in andere landen voor een groeispurt zorgen.

 

Make-up en schoenen

Langs aanbiederszijde vervangen merken en producenten hun aanbod alvast aan een hoog tempo door duurzamere alternatieven, zeker in de beauty- en schoenenbranches. In het Verenigd Koninkrijk ging het in liefst 82% van alle nieuwe plantaardige productlanceringen begin dit jaar over cosmetica, in de al meer mature Verenigde Staten is dat 40% en in Duitsland 62%.

 

Amerikanen stappen momenteel dan weer volop over op leervrije schoenen: terwijl vorig jaar 16% van alle nieuwe veganistische producten schoenen waren, is dat nu 32%. Ook grote internationale merken, zoals Steve Madden, springen mee op de kar. De Britse warenhuisketen Marks & Spencer kreeg dan weer als eerste de prijs voor ‘vegan-vriendelijke winkelstraatketen’ van dierenrechtenorganisatie PETA voor zijn nieuwe diervriendelijke schoenencollectie. In 2018 kwam ook 41% minder bont op de markt.