Mode Unie en Unizo vragen behoud sperperiode in 2017

Mode Unie en Unizo vragen behoud sperperiode in 2017

Mode Unie en Unizo vragen behoud sperperiode in 2017

De sperperiode ligt onder vuur als gevolg van Europese rechtspraak die de geldigheid ervan in vraag stelt. Er gaan dan ook stemmen op om ze al in 2017 wettelijk af te schaffen, maar Mode Unie en UNIZO vragen de bevoegde ministers een jaar uitstel.

“Noodzakelijke overgangsperiode”

In de nasleep van de uitspraak van Europa lieten KMO-minister Willy Borsus (MR) en economieminister Kris Peeters (CD&V) al weten de huidige soldenwetgeving te willen evalueren met de betrokken sectoren. Peeters liet daarbij al verstaan dat hij de sperperiode wil afschaffen. Mode Unie en UNIZO vragen echter een overgangsperiode te voorzien en de afschaffing van de sperperiode pas te laten ingaan vanaf 2018. “Op die manier krijgt iedereen de kans om zich te informeren en zich voor te bereiden op de veranderende wetgeving en kunnen modehandelaars onder andere hun aankoopbeleid aanpassen”, klinkt het.

 

In afwachting vragen ze dat de overheid toeziet op de naleving van de regels die nu nog van kracht zijn en overtreders desgevallend te sanctioneren. “Enkel zo kan de eerlijke concurrentie tussen ondernemingen onderling gegarandeerd worden.”

 

De modesector benadrukt dat verder overleg over de evaluatie van de soldenwetgeving nodig blijft. Unizo en Mode Unie herhalen dat voor hen het behoud van de solden op zich “als enige moment in het jaar waarop met verlies mag worden verkocht” fundamenteel is. “Door die soldenperiode kunnen onze zelfstandige modehandelaars gelijk aan de start komen met de ketens en blijft de concurrentie tussen handelaars onderling gevrijwaard", zegt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ex-medewerksters beschuldigen Nike van discriminatie

14/08/2018

Enkele Amerikaanse ex-werknemers van Nike hebben een rechtszaak aangespannen tegen het sportmerk. De vrouwen zouden minder loon hebben gekregen dan mannelijke collega’s en ongepast gedrag moeten ondergaan.

McGregor wint rechtszaak van Reebok

13/08/2018

Modemerk McGregor heeft verkregen dat Reebok de naam van vechtsporter Conor McGregor niet meer mag gebruiken. De naam is een inbreuk op het merkrecht, ook al bestaat McGregor momenteel niet: het label ging al twee jaar op rij failliet.

Omzet modegroep WE blijft teruglopen

10/08/2018

Modegroep WE International blijft omzet verliezen: de verkoopcijfers liepen vorig jaar met 2,8% terug naar 275,8 miljoen euro. Ook de operationele winst gaat erop achteruit, al blijft de nettowinst stabiel.

Sports Direct koopt failliete warenhuisketen House of Fraser

10/08/2018

Mike Ashley, de eigenaar van Sports Direct, koopt de Britse warenhuisketen House of Fraser voor zo’n 100 miljoen euro. De overname komt er luttele uren nadat de 169-jarige keten het faillissement aanvroeg.

Adidas scoort dankzij WK voetbal

09/08/2018

Het Duitse sportmodemerk Adidas heeft een topkwartaal achter de rug, met dank aan het voorbije WK voetbal. De totale omzet steeg 4% tot 5,26 miljard euro. liefst 3,2 miljard daarvan haalde Adidas uit de verkoop van sportschoenen.

Waste2Wear tovert 2 miljoen plastic flessen om tot kleding

07/08/2018

Textielbedrijf Waste2Wear zal eind dit jaar een herfst- en wintercollectie lanceren samen met zes grote modemerken. Die kleding zal volledig vervaardigd zijn uit gerecycleerde materialen afkomstig van de oceanen en vuilnisbelten.