Modebranche groeit weer flink, dankzij de mannen | RetailDetail

Modebranche groeit weer flink, dankzij de mannen

Modebranche groeit weer flink, dankzij de mannen
Foto: Shutterstock

Vorig jaar heeft de modebranche in Nederland zijn grootste omzetstijging in tien jaar tijd gerealiseerd. Gemiddeld steeg de omzet in modewinkels met 4,6%. Met dank aan de mannen, want de omzet in herenmode steeg liefst 7,1%.

 

Mannen kopen meer kleren, vrouwen meer schoenen

De brancheomzet in moderetail steeg in 2017 met gemiddeld 4,6%, berekende sectororganisatie InRetail: een opsteker na een aantal moeilijke jaren en ook weer flink wat faillissementen in de sector. De omzet in damesmode ging met 2,9% ten opzichte van een jaar eerder. Dat is al goed nieuws op zich, want in 2016 tekende de sector nog een omzetdaling op. Vooral mannen zorgden echter voor een mooie groei: de categorie herenmode was goed voor een omzettoename van 7,1%.

 

Opvallend is dat de kleine en middelgrote modewinkels het afgelopen jaar meer groeiden dan de grote kledingketens. Er werd ook meer beenmode en baby- en kinderkleding verkocht, terwijl schoenen zelfs 7,8% meer omzet haalden. Hier waren het dan wel weer de vrouwen die de kar trokken: damesschoenen waren goed voor 9% meer omzet dan het jaar voordien.

 

Omnichannel is de weg

De groei was ook in de eerste plaats te danken aan de onlineverkoop: kledingwinkels zagen online hun omzet met liefst een kwart stijgen, ten opzichte van een stabiele groei bij de fysieke shops. Volgens Edwin Belt van InRetail levert een combinatie met webshop én fysieke winkels het meest op in de modesector. “Veel consumenten krijgen vertrouwen als de naam van een webformule ook zichtbaar is in de winkelstraat. Dat geeft de online verkoop een extra impuls. We zien dat online formules steeds meer fysieke winkels openen en dat fysieke winkels juist investeren in hun online aanwezigheid op sociale media en met een webshop”, aldus Belt.

 

Voor het hele jaar 2018 voorspelt InRetail tot nu toe een omzetstijging van 2% voor de moderetail. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuwe generatie aan het roer van schoenenketen Maniet

18/06/2018

De 28-jarige Allison Vanderplancke neemt het roer over van haar vader als CEO van schoenenketen Maniet. Het is al de vijfde generatie aan het hoofd van het Waalse familiebedrijf.

Afound, het eerste outletplatform van H&M, van start in Zweden

15/06/2018

Afound, een nieuwe multimerkenformule van de H&M Group, is deze week van start gegaan in Zweden. De eerste twee winkels openden in Stockholm en Malmö: samen met het webplatform zijn ze een outletmarktplaats voor modekoopjes.

Eerste Vlaamse Kiabi komt in Brugge

14/06/2018

Amper twee jaar nadat Kiabi de grens met ons land overstak, opent het Franse confectiemerk dit najaar al zijn zesde Belgische winkel. Die komt in Brugge en wordt meteen de allereerste vestiging op Vlaamse bodem.

Group Puig neemt meerderheidsparticipatie in Dries Van Noten

14/06/2018

Het Belgische 'Dries Van Noten', een van de laatste onafhankelijke modehuizen, komt in Spaanse handen. De 60-jarige ontwerper verkocht de meerderheid van de aandelen van zijn bedrijf aan Group Puig.

Van Haren mag Louboutin-zolen niet met de voeten treden

14/06/2018

Schoenenketen Van Haren mag de rode zolen, waar de Louboutin-hakken voor bekend staan, niet gebruiken. De rode kleur geldt als een merk, zegt het Europese Hof, dat zo de verdediging van Van Haren weerlegt.

Supertrash na nog geen twee maanden alweer doorverkocht

14/06/2018

Nog geen twee maanden nadat het failliete kledinglabel Supertrash was gekocht door een investeerdersgroep, is het geesteskind van Olcay Gulsen alweer doorverkocht. De merkrechten zijn nu in handen van Unlimited Footwear Group.