Modebranche groeit weer flink, dankzij de mannen

Modebranche groeit weer flink, dankzij de mannen

Vorig jaar heeft de modebranche in Nederland zijn grootste omzetstijging in tien jaar tijd gerealiseerd. Gemiddeld steeg de omzet in modewinkels met 4,6%. Met dank aan de mannen, want de omzet in herenmode steeg liefst 7,1%.

 

Mannen kopen meer kleren, vrouwen meer schoenen

De brancheomzet in moderetail steeg in 2017 met gemiddeld 4,6%, berekende sectororganisatie InRetail: een opsteker na een aantal moeilijke jaren en ook weer flink wat faillissementen in de sector. De omzet in damesmode ging met 2,9% ten opzichte van een jaar eerder. Dat is al goed nieuws op zich, want in 2016 tekende de sector nog een omzetdaling op. Vooral mannen zorgden echter voor een mooie groei: de categorie herenmode was goed voor een omzettoename van 7,1%.

 

Opvallend is dat de kleine en middelgrote modewinkels het afgelopen jaar meer groeiden dan de grote kledingketens. Er werd ook meer beenmode en baby- en kinderkleding verkocht, terwijl schoenen zelfs 7,8% meer omzet haalden. Hier waren het dan wel weer de vrouwen die de kar trokken: damesschoenen waren goed voor 9% meer omzet dan het jaar voordien.

 

Omnichannel is de weg

De groei was ook in de eerste plaats te danken aan de onlineverkoop: kledingwinkels zagen online hun omzet met liefst een kwart stijgen, ten opzichte van een stabiele groei bij de fysieke shops. Volgens Edwin Belt van InRetail levert een combinatie met webshop én fysieke winkels het meest op in de modesector. “Veel consumenten krijgen vertrouwen als de naam van een webformule ook zichtbaar is in de winkelstraat. Dat geeft de online verkoop een extra impuls. We zien dat online formules steeds meer fysieke winkels openen en dat fysieke winkels juist investeren in hun online aanwezigheid op sociale media en met een webshop”, aldus Belt.

 

Voor het hele jaar 2018 voorspelt InRetail tot nu toe een omzetstijging van 2% voor de moderetail.