Modehandelaars zien sperperiode positief tegemoet

Modehandelaars zien sperperiode positief tegemoet
Beeld: Shutterstock.com

Morgen begint de sperperiode, de periode van vier weken voorafgaand aan de solden waarin de modesector geen prijsverminderingen mag aankondigen. Volgens Mode Unie schatten de modehandelaars de verkoop tijdens de komende sperperiode positief in.

 

Tevreden met uitgestelde solden

"We zijn uitermate tevreden dat de zomersolden verschoven zijn naar 1 augustus", zegt directeur Isolde Delanghe van Mode Unie in een persbericht. "Dat geeft modehandelaars de nodige ademruimte om hun goederen een extra maand aan een normale marge te kunnen verkopen. Dit is broodnodig gezien modewinkels hun deuren verplicht moesten sluiten gedurende de acht beste weken van het verkoopseizoen." Volgens de federatie zijn de modehandelaars dan ook optimistisch voor de komende weken.

 

Over het hele voorjaar is de omzet in de sector door de coronacrisis met gemiddeld 30 tot 40% gedaald. Vooral in de steden en overdekte winkelcentra was het omzetverlies groot. Zelfstandige winkeliers buiten de stadskernen deden het wel een stuk beter.

 

Tijdens de sperperiode is koppelverkoop overigens wel toegestaan, maar toch zou de druk om kortingen te verlenen lager liggen dan andere jaren. "Winkels in shoppingstraten en in stedelijke gebieden geven meer korting in vergelijking met winkels aan de rand van de stad of buitenstedelijke winkels. Zij staan immers minder onder druk om mee te gaan met de negatieve prijzenslag die ketens willen voeren", zegt Delanghe. Volgens haar heeft de consument ook begrip voor het feit dat modewinkels door de verplichte sluiting zwaar getroffen zijn.