Modeketens Roland Kahn klimmen uit dal

Gevel CoolCat Den Haag Shutterstock
Foto: DNieuwland / Shutterstock.com

Na enkele zware jaren kan ondernemer Roland Kahn opgelucht ademhalen. De modeketens MS Mode en America Today zijn weer winstgevend, terwijl bij CoolCat het verlies vorig jaar gehalveerd is. Er is dan ook groot nieuws op komst...

 

MS Mode en America Today zien winst toenemen

In 2017 ging het de goede kant op met de modeketens van de Nederlandse ondernemer Roland Kahn. Na het faillissement met doorstart van MS Mode in het najaar van 2016, heeft de formule voor plussize-mode vorig jaar een brutowinst (EBITDA) van ongeveer één miljoen euro gedraaid. Met een fors kleiner winkelbestand van 222 vestigingen (in plaats van een 400-tal) boekte MS Mode 134,3 miljoen euro omzet. Ook netto zou er winst zijn behaald, al wordt niet bekend gemaakt hoeveel.

 

America Today, dat net als MS Mode wordt geleid door CEO Peter van Kampen, zag de omzet met 2,8% stijgen tot 58,6 miljoen euro. Bij de keten van 66 winkels nam in 2017 ook het EBITDA toe van 2,7 miljoen euro naar 3,6 miljoen euro. Vooral e-commerce groeide sterk: de onlineverkoop steeg met 27,6% en is vandaag goed voor 16,3% van alle verkopen.

 

CoolCat dringt verlies terug, richting break-even

Zorgenkindje CoolCat krabbelt eveneens overeind: het verlies is er vorig jaar gehalveerd, van 9,8 miljoen euro in het rood naar 4,9 miljoen euro in de min, ook al ging de omzet met 6,3% achteruit naar 121 miljoen euro. De voorbije twee jaar is de verlieslatende jongerenketen aan het reorganiseren, waarbij slecht presterende winkels worden gesloten – vorig jaar ging het winkelnetwerk van 122 naar 112 vestigingen – en ook voorraden en huurkosten worden teruggedrongen. 

 

“We hebben het stuur weer in handen”, zegt CEO Lilian Vos volgens RetailTrends in het jaarverslag. 2018 moet de keten dan ook in het zwart afsluiten, met dank aan stijgende marges en onlineverkoop. Online is er al goed voor 14,6% van de omzet.

 

Groot nieuws op komst

Roland Kahn zegt trots te zijn op de resultaten en op zijn zoons, die het roer bij zijn geesteskind CoolCat hebben overgenomen. “We, het management en de medewerkers, zijn in moeilijke tijden blijven vechten en nu begint zich dat uit te betalen”, reageert Kahn tegenover Quote. Hij laat ook weten dat er binnenkort "heel groot nieuws" aankomt rond CoolCat.