Moederhuis Zara beschuldigd van belastingontwijking

Moederhuis Zara beschuldigd van belastingontwijking

Moederhuis Zara beschuldigd van belastingontwijking

Het Spaanse modeconcern Inditex ligt onder vuur van de Europese Groenen: die beschuldigden de eigenaar van onder meer Zara en Massimo Dutti van grootschalige ontwijking van vennootschapsbelasting.

“Fiscale optimalisatie” van dik half miljard

Volgens de Europese Groenen heeft Inditex tussen 2011 en 2014 zo'n 585 miljoen euro aan vennootschapsbelasting ontweken. Dat werd berekend door een econoom van de universiteit van Barcelona. In die periode betaalde het bedrijf 2,7 miljard euro aan belastingen, zo’n 23% van de winst. Zonder die “fiscale optimalisatie” zou Inditex 28% hebben moeten betalen.

 

Inditex zou daarbij dankbaar gebruik hebben gemaakt van legale achterpoortjes via Zwitserland, Ierland en Nederland. “De aankopen van kleren uit Bangladesh, China of Marokko gebeuren door een handelsvennootschap in het laag belaste Zwitserland. De verzekeringen en leningen binnen de groep gebeuren vanuit het fiscaal aantrekkelijke Ierland. En het beheer van de modemerken gebeurt vanuit het royaltyvriendelijke Nederland, waar ook de overkoepelende holding is gevestigd”, schrijft De Tijd. De zakenkrant wijst erop dat Inditex eerder zijn vastgoed vanuit Luxemburg beheerde en zijn e-commerce vanuit Ierland organiseerde, maar “die twee wegen worden niet langer bewandeld”.

 

In een reactie wijst Inditex erop dat het “22 tot 24% belastingen heeft betaald tussen 2011 en 2015” en somt het meteen de geldende belastingvoeten op in een rist andere landen waar het concern actief is: “20% in het Verenigd Koninkrijk, 28% in Duitsland, 16% in Roemenië, 20% in Rusland, 12.5% in Ierland, 19% in Polen, 25% in China, 33.33% in Frankrijk, 29% in Griekenland, 27% in Italië, 25% in Oostenrijk en 20% in Turkije”. Versta: met 22 à 24% zitten we daar mooi middenin. Inditex wijst er bovendien op dat de groep “in alle transparantie” werkt en dat alle “details in het jaarverslag” na te lezen zijn.

 

Inditex is niet de eerste grote retailer die door de Europese Groenen in het vizier wordt genomen. Begin dit jaar eisten ze ook al een onderzoek naar de “fiscale trucs” van woonwarenhuisketen Ikea.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ex-medewerksters beschuldigen Nike van discriminatie

14/08/2018

Enkele Amerikaanse ex-werknemers van Nike hebben een rechtszaak aangespannen tegen het sportmerk. De vrouwen zouden minder loon hebben gekregen dan mannelijke collega’s en ongepast gedrag moeten ondergaan.

McGregor wint rechtszaak van Reebok

13/08/2018

Modemerk McGregor heeft verkregen dat Reebok de naam van vechtsporter Conor McGregor niet meer mag gebruiken. De naam is een inbreuk op het merkrecht, ook al bestaat McGregor momenteel niet: het label ging al twee jaar op rij failliet.

Omzet modegroep WE blijft teruglopen

10/08/2018

Modegroep WE International blijft omzet verliezen: de verkoopcijfers liepen vorig jaar met 2,8% terug naar 275,8 miljoen euro. Ook de operationele winst gaat erop achteruit, al blijft de nettowinst stabiel.

Sports Direct koopt failliete warenhuisketen House of Fraser

10/08/2018

Mike Ashley, de eigenaar van Sports Direct, koopt de Britse warenhuisketen House of Fraser voor zo’n 100 miljoen euro. De overname komt er luttele uren nadat de 169-jarige keten het faillissement aanvroeg.

Adidas scoort dankzij WK voetbal

09/08/2018

Het Duitse sportmodemerk Adidas heeft een topkwartaal achter de rug, met dank aan het voorbije WK voetbal. De totale omzet steeg 4% tot 5,26 miljard euro. liefst 3,2 miljard daarvan haalde Adidas uit de verkoop van sportschoenen.

Waste2Wear tovert 2 miljoen plastic flessen om tot kleding

07/08/2018

Textielbedrijf Waste2Wear zal eind dit jaar een herfst- en wintercollectie lanceren samen met zes grote modemerken. Die kleding zal volledig vervaardigd zijn uit gerecycleerde materialen afkomstig van de oceanen en vuilnisbelten.