Moeten FNG-oprichters afstand doen van hun aandelen?

Schermafbeelding website Ellos

In de pogingen om Ellos, het enige overblijfsel van het FNG-imperium, alsnog te redden, wordt een nieuw spoor geopperd: "Laat de oprichters hun aandelen afstaan", roept Guido De Vos, ex-eigenaar van CKS, op.

 

"Geef je aandelen af"

De banken zetten FNG al maanden voor blok: deze zomer werd het faillissement uiteindelijk onafwendbaar omdat de banken de rekeningen van de modegroep hadden geblokkeerd, terwijl ze ook weigerden te onderhandelen met een consortium ondernemers dat de modegroep wou redden. Er wordt gefluisterd dat ze toen zo radicaal nee zeiden omdat Dieter Penninckx mogelijk bij die onderhandelingen betrokken was. Ook nu is het duidelijk dat de banken het persoonlijk op de oprichters van FNG hebben gemunt: ze weigeren mee te werken aan elke oplossing waarbij het trio nog belangen houdt.Oprichter van CKS Guido De Vos stelt daarom nu een oplossing voor: "Geef je aandelen af", roept hij op. Zijn voorstel bestaat eruit dat de drie oprichters hun aandelen in FNG afstaan aan PMV, het investeringsvehikel van de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheid is sowieso al een van de betrokken partijen die geld hebben verloren aan het faillissement: er werd FNG ruim 30 miljoen euro aan investeringen en coronaleningen toegekend.Ook De Vos noemt zichzelf een gedupeerde. Hij verkocht zijn keten CKS aan FNG, wat meteen de eerste grote overname van de groep vormde. De ondernemer werd zowel in cash als in aandelen uitbetaald, maar die aandelen zijn nu natuurlijk niks meer waard. Bovendien zou De Vos beloofd zijn dat hij betrokken mocht blijven in de verdere expansie van het bedrijf, maar dat gebeurde naar verluidt niet. Op de vraag om dan maar helemaal uitgekocht te worden, kreeg hij echter nul op het rekest.

 

Wel een noodlijn

Toch voelt de ondernemer zich nog betrokken en wil hij Ellos redden. Mogelijk wil De Vos zelfs nog financieel over de boeg komen, insinueert hij tegenover De Standaard: "Ik wil zelf ook een ­inspanning doen om Ellos te kunnen houden."Tot en met 25 december is een bemiddelaar belast met de taak om de plooien met (onder meer) de banken glad te strijken. Dat heeft al wel iets opgeleverd, want FNG krijgt alweer een minimaal krediet om toch de meest levensnoodzakelijke uitgaven te kunnen doen.

 

De kredietverstrekkers eisen weliswaar nog steeds 200 miljoen euro aan schadevergoedingen van de modegroep, terwijl ook Nordic Capital, de voormalige eigenaar van Ellos, geld eist van de gevallen modegroep. Een andere mogelijke oplossing die wordt bekeken, is Ellos zelfstandig naar de beurs te laten trekken.