Nakende deal tussen Amazon en Nike slecht nieuws voor retailers | RetailDetail

Nakende deal tussen Amazon en Nike slecht nieuws voor retailers

Nakende deal tussen Amazon en Nike slecht nieuws voor retailers
Shutterstock

Het nieuws dat Amazon en Nike dicht bij een overeenkomst staan, waarbij Nike zijn producten zelf rechtstreeks gaat verkopen op het platform van de Amerikaanse webshop, heeft voor wat ophef gezorgd bij andere retailers.

Meer controle

Het nieuws rond de mogelijke deal werd naar buiten gebracht door een analist van Goldman Sachs en brengt volgens de zakenbank een aantal voordelen met zich mee. Zo krijgt Nike meer controle over de presentatie en de verkoop van zijn producten. Bovendien zit een groot deel van het doelpubliek van Nike al als klant bij Amazon. Momenteel verloopt de verkoop van de producten van Nike op Amazon nog via tussenpartijen.

 

Voor andere retailers is het minder goed nieuws en dat toonde zich onmiddellijk op de aandelenbeurs. Zo moesten onder andere de aandelen van schoenenketen Foot Locker en sportketen Dicks Sporting Goods een stevig verlies incasseren, terwijl het aandeel van Nike er net op vooruit ging.

 

Prime Wardrobe

De reactie op de nakende deal is gelijkaardig aan die bij de verschillende supermarktbedrijven toen het nieuws bekend werd dat Amazon supermarktketen Whole Foods overnam. Ook toen kwamen de aandelen van de concurrentie onder druk te staan.

 

Eerder deze week kondigde Amazon ook al Prime Wardrobe aan. Bij die service kunnen abonnees van Amazon Prime kleding bestellen en thuis uitproberen. Ze moeten pas betalen nadat ze hebben besloten welke kledingstukken ze willen bijhouden, de rest mag gratis geretourneerd worden. Daarmee komt het in het vaarwater terecht van online diensten als Suitcase, die een vergelijkbaar concept hebben.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).