Nederlandse modeketens knopen weer aan met groei | RetailDetail

Nederlandse modeketens knopen weer aan met groei

Nederlandse modeketens knopen weer aan met groei
Foto: Ritu Manoj Jethani / Shutterstock.com

Na enkele donkere jaren schijnt er weer licht aan het einde van de tunnel voor Nederlandse modeketens. Modebedrijven zoals C&A, WE, Coolcat of Score hebben het moeilijkste achter de rug, blijkt uit hun jaarcijfers. 

 

De overlevers hebben zich aangepast

Uniqlo opent dit jaar zijn eerste winkel in Nederland: een volgende stap in de Benelux-expansie van de Japanse modegroep, terwijl nochtans heel wat vaste waarden in de Nederlandse winkelstraten de deuren hebben gesloten in de afgelopen jaren. “2014 en 2015 zijn de jaren des onderscheid geweest voor de grotere Nederlandse modeondernemers. Bijna allemaal kampten ze al jaren met teruglopende omzetten, maar in deze periode leidde dat bij velen ook tot rode cijfers. Wie toen niet genoeg vet op de botten had, legde het loodje”, besluit het Financieel Dagblad uit gesprekken met modeondernemers en onderzoek naar de jaarrekeningen van Nederlandse modeketens.

 

Wie die moeilijke periode heeft overleefd, is er sterker uit gekomen, zo blijkt: ze profiteren nu van een stijgend consumentenvertrouwen en hebben de nodige aanpassingen gedaan om klaar te zijn voor de toekomst van retail. Zo is er bij de overlevende ketens geïnvesteerd in digitalisering en meer consumentengemak, zoals ruimere openingstijden, ziet Edwin Belt van brancheorganisatie INretail.

 

Zwarte sneeuw achter zich gelaten 

SuitSupply en G-Star zijn zelfs in de crisisjaren blijven groeien, maar ook ketens als C&A, The Sting en Coolcat hebben de zwarte sneeuw van de voorbije jaren achter zich kunnen laten. In 2016 wist C&A de jarenlang dalende omzet in Nederland een halt toe te roepen: “De omzet van C&A is afgelopen jaar gestegen en in marktaandelen zien we ook een lichte stijging”, aldus country manager Marc Estourgie aan het FD. 

 

The Sting heeft buitenlandse winkels moeten sluiten en de Nederlandse winkels voor “tientallen miljoenen” vernieuwd. De investeringen lijken niettemin hun vruchten af te werpen: het zou weer aanknopen met groei en uit zelfs de ambitie om de omzet bijna te verdubbelen. Ook de verliezen bij Coolcat zijn volgens eigenaar Roland Kahn gekrompen: in het laatste halfjaar zou er weer winst gemaakt zijn. Zelfs plussizeketen MS Mode zou 2017 winstgevend hebben afgesloten, ondanks de eerdere problemen. America Today blijkt in 2015 en 2016 verlies te hebben gedraaid, maar Kahn benadrukt een blijvende omzetgroei. 

 

Score en Chasin tekenden eveneens nog een klein verlies op in 2016, maar nu zijn de ketens weer klaar om nieuwe winkels te openen. Zeker in Duitsland groeit Chasin sterk, laat eigenaar Jan Peters weten. De kaarten zijn de voorbije jaren dooreengeschud, maar wie nog rond de tafel zit, lijkt weer klaar om te spelen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuwe generatie aan het roer van schoenenketen Maniet

18/06/2018

De 28-jarige Allison Vanderplancke neemt het roer over van haar vader als CEO van schoenenketen Maniet. Het is al de vijfde generatie aan het hoofd van het Waalse familiebedrijf.

Afound, het eerste outletplatform van H&M, van start in Zweden

15/06/2018

Afound, een nieuwe multimerkenformule van de H&M Group, is deze week van start gegaan in Zweden. De eerste twee winkels openden in Stockholm en Malmö: samen met het webplatform zijn ze een outletmarktplaats voor modekoopjes.

Eerste Vlaamse Kiabi komt in Brugge

14/06/2018

Amper twee jaar nadat Kiabi de grens met ons land overstak, opent het Franse confectiemerk dit najaar al zijn zesde Belgische winkel. Die komt in Brugge en wordt meteen de allereerste vestiging op Vlaamse bodem.

Group Puig neemt meerderheidsparticipatie in Dries Van Noten

14/06/2018

Het Belgische 'Dries Van Noten', een van de laatste onafhankelijke modehuizen, komt in Spaanse handen. De 60-jarige ontwerper verkocht de meerderheid van de aandelen van zijn bedrijf aan Group Puig.

Van Haren mag Louboutin-zolen niet met de voeten treden

14/06/2018

Schoenenketen Van Haren mag de rode zolen, waar de Louboutin-hakken voor bekend staan, niet gebruiken. De rode kleur geldt als een merk, zegt het Europese Hof, dat zo de verdediging van Van Haren weerlegt.

Supertrash na nog geen twee maanden alweer doorverkocht

14/06/2018

Nog geen twee maanden nadat het failliete kledinglabel Supertrash was gekocht door een investeerdersgroep, is het geesteskind van Olcay Gulsen alweer doorverkocht. De merkrechten zijn nu in handen van Unlimited Footwear Group.