Nederlandse modeketens knopen weer aan met groei | RetailDetail

Nederlandse modeketens knopen weer aan met groei

Nederlandse modeketens knopen weer aan met groei
Foto: Ritu Manoj Jethani / Shutterstock.com

Na enkele donkere jaren schijnt er weer licht aan het einde van de tunnel voor Nederlandse modeketens. Modebedrijven zoals C&A, WE, Coolcat of Score hebben het moeilijkste achter de rug, blijkt uit hun jaarcijfers. 

 

De overlevers hebben zich aangepast

Uniqlo opent dit jaar zijn eerste winkel in Nederland: een volgende stap in de Benelux-expansie van de Japanse modegroep, terwijl nochtans heel wat vaste waarden in de Nederlandse winkelstraten de deuren hebben gesloten in de afgelopen jaren. “2014 en 2015 zijn de jaren des onderscheid geweest voor de grotere Nederlandse modeondernemers. Bijna allemaal kampten ze al jaren met teruglopende omzetten, maar in deze periode leidde dat bij velen ook tot rode cijfers. Wie toen niet genoeg vet op de botten had, legde het loodje”, besluit het Financieel Dagblad uit gesprekken met modeondernemers en onderzoek naar de jaarrekeningen van Nederlandse modeketens.

 

Wie die moeilijke periode heeft overleefd, is er sterker uit gekomen, zo blijkt: ze profiteren nu van een stijgend consumentenvertrouwen en hebben de nodige aanpassingen gedaan om klaar te zijn voor de toekomst van retail. Zo is er bij de overlevende ketens geïnvesteerd in digitalisering en meer consumentengemak, zoals ruimere openingstijden, ziet Edwin Belt van brancheorganisatie INretail.

 

Zwarte sneeuw achter zich gelaten 

SuitSupply en G-Star zijn zelfs in de crisisjaren blijven groeien, maar ook ketens als C&A, The Sting en Coolcat hebben de zwarte sneeuw van de voorbije jaren achter zich kunnen laten. In 2016 wist C&A de jarenlang dalende omzet in Nederland een halt toe te roepen: “De omzet van C&A is afgelopen jaar gestegen en in marktaandelen zien we ook een lichte stijging”, aldus country manager Marc Estourgie aan het FD. 

 

The Sting heeft buitenlandse winkels moeten sluiten en de Nederlandse winkels voor “tientallen miljoenen” vernieuwd. De investeringen lijken niettemin hun vruchten af te werpen: het zou weer aanknopen met groei en uit zelfs de ambitie om de omzet bijna te verdubbelen. Ook de verliezen bij Coolcat zijn volgens eigenaar Roland Kahn gekrompen: in het laatste halfjaar zou er weer winst gemaakt zijn. Zelfs plussizeketen MS Mode zou 2017 winstgevend hebben afgesloten, ondanks de eerdere problemen. America Today blijkt in 2015 en 2016 verlies te hebben gedraaid, maar Kahn benadrukt een blijvende omzetgroei. 

 

Score en Chasin tekenden eveneens nog een klein verlies op in 2016, maar nu zijn de ketens weer klaar om nieuwe winkels te openen. Zeker in Duitsland groeit Chasin sterk, laat eigenaar Jan Peters weten. De kaarten zijn de voorbije jaren dooreengeschud, maar wie nog rond de tafel zit, lijkt weer klaar om te spelen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuwe CEO van Esprit komt van New Look

21/03/2018

Modeketen Esprit krijgt een nieuwe CEO: Jose Manuel Martínez verlaat het bedrijf en geeft de fakkel door aan Anders Kristiansen. De voormalige topman van New Look moet Esprit in een nieuwe groeifase brengen, met vooral ambitieuze plannen in China.

Supertrash nu toch failliet

21/03/2018

Het Nederlandse modebedrijf Supertrash, opgericht door ontwerpster Olcay Gulsen, heeft dan toch het faillissement aangevraagd. Een jaar geleden leek het nog dat het bedrijf gered was dankzij een nieuwe groep investeerders.

Dior ruilt Belgisch creatief directeur in voor Brit

19/03/2018

De Belg Kris Van Assche was elf jaar lang creatief directeur van Dior Homme, maar verlaat nu het modehuis om nieuwe uitdagingen aan te gaan. In zijn plaats komt Brits ontwerper Kim Jones.

Koffermerk Rimowa zet alle dealercontracten stop

19/03/2018

Het koffermerk Rimowa, onderdeel van luxeconcern LVMH, heeft alle dealercontracten stopgezet. Het gaat binnenkort een volledig nieuwe procedure opstarten, waarbij slechts een deel van de dealers opnieuw een contract krijgt.

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Bod op Yoox Net-a-Porter goedgekeurd door mededingingsautoriteit

16/03/2018

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft de mogelijke overname van Yoox Net-a-Porter door het Zwitserse Richemont goedgekeurd. Als het volledige bod wordt aanvaard, dan heeft het een waarde van 2,7 miljard euro.

Back to top