Negen overnamekandidaten voor e5 Mode

Foto RetailDetail

(Update) Negen kandidaat-overnemers hebben zich gemeld voor de noodlijdende moderetailer e5 Mode. Onder hen bevinden zich JBC, ZEB en ook huidig eigenaar Frédéric Helderweirt.

 

Geen verdoken herstructurering

Kledingketen e5 Mode geniet sinds 24 november gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers, en dit tot eind januari. De retailer maakte eerder dit jaar nochtans een doorstart, maar kwam door de coronacrisis opnieuw in de problemen. De rechtbank stelde drie mandatarissen aan om een nieuwe doorstart te begeleiden. Zij gingen op zoek naar kopers voor de leefbare onderdelen van de keten, en die zoektocht heeft wel negen overnamekandidaten opgeleverd, meldt één van de mandatarissen, Jozef Dauwe, in De Tijd: “Het zijn allemaal winkelbedrijven, maar namen kan ik niet bekendmaken. Ze hebben tot 4 januari om de boekhouding in te kijken en een bod uit te brengen.”
 

De naam van één van de kandidaat-overnemers raakte echter al wél bekend: het is eigenaar Frédéric Helderweirt, die ook de merknaam e5 Mode bezit. De topman had nochtans gezegd dat hij mogelijk geen rol meer zou spelen in het bedrijf na een doorstart. “Ik heb mezelf kandidaat gesteld omdat ik alle opties wil openhouden. Ik weet nog niet of ik daadwerkelijk een bod zal uitbrengen” verklaart hij nu. Hij ontkent alleszins dat hij een verdoken herstructurering van het bedrijf wil doorvoeren, waarbij hij enkel de meest winstgevende winkels zou overnemen en de overige zou opgeven zonder herstructureringskosten.


Intussen achterhaalde Business AM dat ook de Belgische modeketens JBC en ZEB kandidaat zouden zijn om e5 Mode al dan niet gedeeltelijk over te nemen. De betrokken bedrijven wilden dat niet bevestigen. Familiebedrijf JBC nam recent nog CKS over van de failliete modegroep FNG. E5 Mode heeft nog 55 winkels en 480 medewerkers in België.