Nieuwe CEO van Esprit komt van New Look

Nieuwe CEO van Esprit komt van New Look
Bestuursvoorzitter Raymond Or - Foto: Esprit

Modeketen Esprit krijgt een nieuwe CEO: Jose Manuel Martínez verlaat het bedrijf en geeft de fakkel door aan Anders Kristiansen. De voormalige topman van New Look moet Esprit in een nieuwe groeifase brengen, met vooral ambitieuze plannen in China.

 

“We betreuren het Martínez te verliezen”

Jose Manuel Martínez werd vijf jaar geleden aangetrokken van bij modeconcern Inditex om Esprit uit de financiële moeilijkheden te halen en te moderniseren. Dat is inmiddels redelijk geslaagd, want Esprit is klaar om een nieuwe fase in te gaan, klinkt het in een persverklaring. “We betreuren het Martínez te verliezen”, aldus Raymond Or, de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Esprit. “In de voorbije vijf jaar heeft hij een ernstige neergaande trend in de groepsresultaten weten om te keren door de bedrijfsvoering te stabiliseren, de organisatie te herstructureren en de algemene winstgevendheid te verbeteren.”

 

Nu deze fase van herstel voltooid is, heeft Esprit weer een gezonde financiële positie: aan het eind van 2017 heeft Esprit geen schulden meer en had de modegroep een netto cashpositie van 4,575 miljard Hongkong dollar (zo’n 475 miljoen euro). Het laat Esprit volgens Or toe om een nieuwe fase in te gaan, die focust op winstgevende groei in de komende jaren. Daarbij hoort een “zeer ambitieus plan voor China”, waarin voormalig zelfstandig niet-uitvoerend voorzitter Raymond Or Ching Fai een actievere rol zal spelen. Zijn positie verandert vanaf 1 april dan ook naar die van uitvoerend bestuursvoorzitter.

 

De nieuwe CEO is een oude bekende in de moderetail, die ook weer heel wat ervaring in China heeft. Het is duidelijk dat Esprit, tegenwoordig gevestigd in Hongkong, het zwaartepunt op die markt legt. “Als voormalige CEO van New Look Retail Group heeft Kristiansen een stevige ‘track record’ in het leiden van complexe groei- en expansieprojecten. De raad van bestuur heeft er alle vertrouwen in dat Kristiansen Esprit de volgende groeifase in zal brengen en kijkt er naar uit om dat doel samen met hem te bereiken,” besluit Or.