Nike verbiedt internationale verkoop

Nike verbiedt internationale verzendingen
Shutterstock.com

Vanaf dit jaar mogen Nike-retailers geen orders meer naar het buitenland versturen. De maatregel past in de strategie van het bedrijf om meer controle over het eigen merk te verkrijgen.

 

Binnen EU blijft alles hetzelfde

Sinds gisteren verbiedt Nike zijn retailpartners om producten internationaal te verzenden, schrijft Highsnobiety. De beleidswijziging werd intussen ook bevestigd door verschillende gereputeerde wederverkopers. "Hoewel we op de korte termijn misschien wat omzet zullen verliezen vanwege dit nieuwe beleid, respecteer en begrijp ik deze beslissing van Nike om het merk te beschermen. In de toekomst zullen we er ongetwijfeld voordeel uithalen als leverancier", zegt Alvin Singfield van Attitude Inc, een Britse skateboard en streetwear winkel.

 

Voor alle duidelijkheid: binnen eengemaakte markten zoals de Europese Unie verandert er niets. Nederlandse webshops zullen nog steeds aan Belgische klanten kunnen leveren en omgekeerd. Daar wordt Nike toe gedwongen door Europese wetgeving, die expliciet dat soort van interne beperkingen verbiedt.

 

Grote merken als Nike trachten steeds meer controle te krijgen over het eigen merk. De maatregel moet dan ook in dat licht gezien worden. In november vorig jaar trok het sportmerk zich ook al terug van Amazon. Door de verkoop in eigen handen te nemen, kan het sportmerk veel beter waken over de merkintegriteit.