Nike ziet winst kelderen

Detailfoto van schoen Nike Air Force
nikkimeel / Shutterstock.com

Nike verloor 23% van zijn nettowinst in het kwartaal tot eind februari. De daling komt door het coronavirus, maar ook door het elimineren van groothandelspartners in Latijns-Amerika. De omzet steeg nochtans wel met 5%.

 

Coronavirus in China

In het voorbije derde kwartaal van Nikes boekjaar, dat tot eind februari liep, wist de Amerikaanse schoenenreus zijn omzet met 5% te verhogen tot 10,1 miljard dollar (9,3 miljard euro). Zonder wisselkoerseffecten zou de groei zelfs 7% geweest zijn, vooral dankzij de eigen rechtstreekse verkoop (Nike Direct pluste met 13%) en een e-commercegroei van liefst 36%. Uiteraard werd de omzet hard getroffen door het coronavirus, dat toen in China woedde: de omzet daalde er met 4% - ondanks een erg sterke, dubbelcijferige start van het kwartaal. Wel beklemtoont Nike dat de online-omzet er in die periode met 5% steeg. Het valt dus af te wachten of dat nu ook in Europa en de VS het geval zal zijn.

 

De winstcijfers kregen daarentegen rake klappen: het sportmerk tekende een nettowinstdaling van liefst 23% tot 837 miljoen dollar (750 miljoen euro) op. De winst per aandeel klokte af op 53 dollarcent (0,5 euro), terwijl analisten volgens Thomson Reuters rekenden op 59 dollarcent per aandeel.

 

"Niemand beter uitgerust dan Nike"

Opnieuw is de Chinese coronacrisis daarvan een belangrijke oorzaak (Nike bleef met 7% meer voorraad zitten), maar vooral speelt de omschakeling van Nike naar een selectief partnermodel mee. In verschillende Latijns-Amerikaanse landen zette het label definitief de samenwerking met groothandelaars stop. Dat zorgde voor een eenmalige kost van 0,25 dollar per aandeel, dus goed voor bijna de helft van de resterende nettowinst.

 

"Nu we herstel beginnen te zien in China, is niemand beter uitgerust dan Nike om door het huidige klimaat heen te navigeren", zegt financieel directeur Andy Campion niettemin vol vertrouwen. "Terwijl we het derde kwartaal afsluiten, zijn het merkleiderschap en het zakenmomentum van Nike sterker dan ooit en ongeëvenaard in de wereld."