Nog steeds veel problemen rond duurzaamheid in textielsector | RetailDetail

Nog steeds veel problemen rond duurzaamheid in textielsector

Nog steeds veel problemen rond duurzaamheid in textielsector

Sara Ceustermans, coördinatrice van de Schone Kleren Campagne, stelt bij een bezoek aan een textielfabriek in Cambodja dat er nog steeds heel wat problemen zijn rond duurzaamheid in de textielsector.

Veel wantrouwen

Zo zegt ze dat het bijzonder moeilijk is om fabrieken te bezoeken waar nog echt problemen zijn, omdat daar grote spanningen zijn tussen de directie en de vakbonden. “Je bezoekt alleen de fabrieken die vrij oké zijn, anders kan je er gewoon niet binnen. Dus eigenlijk word je nooit geconfronteerd met de grote problemen van Cambodja”, aldus Ceustermans aan de VRT.

 

Ook de loonsverhogingen die worden beloofd draaien niet altijd uit zoals verhoopt: zodra de lonen worden verhoogd, gaan immers ook de huurprijzen en de prijzen in de winkels de hoogte in. Daarnaast wordt er dan ook meer werk doorgesluisd naar illegale fabrieken, waar zelfs geen sprake is van minimumlonen. De fabriek die bezocht werd, draagt ook zelf de volledige loonsverhoging. "Opvallend", zegt Ceustermans, "want de grote merken hadden nochtans beloofd dat ze meer zouden betalen aan de fabrieken."

 

Ook gesprekken met arbeiders zijn schier onmogelijk, omdat het management heel wantrouwig is. "Daarom zijn vakbonden zo broodnodig. Om de stem van de werknemers, die wij niet mogen horen blijkbaar, te vertalen en uit te roepen. En wij vertalen die stem in Europa naar consumenten."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

e5 Mode treedt toe tot de Fair Wear Foundation

24/05/2018

ECG, de design- en importafdeling van kledingketen e5 Mode, wordt lid van de Fair Wear Foundation. Die internationale organisatie ijvert samen met kledingmerken voor betere arbeidsomstandigheden voor textielarbeiders.

Schoenen Torfs wordt franchisenemer The Athlete’s Foot

23/05/2018

Op vrijdag 1 juni opent sneakerketen The Athlete’s Foot een winkel in Waasland Shopping Center. De tweede winkel in België is meteen ook de eerste in een partnership met Schoenen Torfs. Later dit jaar volgt nog een vestiging in Eeklo.

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.

Expansie duwt Suitsupply de rode cijfers in

15/05/2018

Forse investeringen in expansie brachten Suitsupply vorig jaar een mooie omzetgroei, maar ook een flink nettoverlies. Toch is dat de enige weg voorwaarts, meent de Nederlandse keten, die het oog strak op de Verenigde Staten gericht houdt.