Noodlijdend Orchestra-Prémaman bevestigt zwak jaar

Foto: Helen89 / Shutterstock.com

Orchestra-Prémaman heeft haar boekjaar, dat eindigde op 29 februari, afgesloten met een omzetdaling van 1,3%. De noodlijdende kinderkledingspecialist gaat dus door met zijn geplande insolventieprocedure.

 

Leden brengen veel minder op

Orchestra-Prémaman bevestigt haar financiële problemen bij de publicatie van de jaarcijfers voor 2019-2020: in het afgelopen boekjaar is de omzet met 1,3% gedaald tot 563,5 miljoen euro. Vooral het vierde kwartaal (december tot februari) werd volgens de Franse groep zwaar verstoord door de nationale stakingen in Frankrijk: toen zakte de verkoop met 7,6%.

 

De activiteiten in Frankrijk (goed voor 61,5% van de omzet) daalden in het hele boekjaar met 2,6%, ondanks een stabiele kledingverkoop – beter dan de markt – en een stijging van de verkoop in de kinderafdeling met 3,3%. De lidmaatschapformule van de groep bracht daarentegen liefst 36,4% minder op, door agressieve kortingsacties met lagere prijzen voor leden.

 

Wel tevreden over e-commerce

In het buitenland steeg de omzet exclusief Belux met 1,8%, in België en Luxemburg tekende Orchestra-Prémaman een daling van 0,8% op. De onlineverkoop steeg fors met 15,4%, volgens de groep niet alleen sinds de coronacrisis maar ook al voordien. E-commerce is dan ook "een bron van grote tevredenheid" voor de groep.

 

Sinds september krijgt het bedrijf bescherming tegen schuldeisers, maar op 1 april heeft de retailer besloten om zich vervolgens onder curatele te stellen. "In een ongunstige marktcontext bevestigt de groep zijn vastberadenheid om de investeringen te verminderen door zijn winkelbestand in te krimpen", bevestigt Orchestra-Prémaman nu nogmaals. De notering van de aandelen op de Parijse beurs blijven tot nader order geschorst en de keten belooft regelmatig updates te geven over het verloop van de procedure.