Omzet brillenmarkt daalt door invloed prijsbrekers

Omzet brillenmarkt daalt door invloed prijsbrekers

Omzet brillenmarkt daalt door invloed prijsbrekers

De omzet van de volledige brillenmarkt in Nederland is in 2016 gedaald met 3 procent naar 1,154 miljard euro. De voorbije jaren steeg de omzet nochtans steevast en er worden ook meer brillen verkocht, maar klanten lijken steeds meer voor prijsbrekers te kiezen.

 

Druk op zelfstandige opticiens

Die trend wordt ook onderschreven door de prijsbrekers zelf. Zo stelt de keten Eyelove dat het vorig jaar 50 procent meer brillen verkocht dan een jaar eerder en dat die opmars zich doorzet in het eerste kwartaal van 2017.

 

Ook bij Specsavers klinkt het dat de discounters ongetwijfeld hun effect hebben op de volledige markt. De omzetdaling ligt alvast niet bij de discounters zelf: "Wij verkopen al tegen zo scherp mogelijke prijzen en ons prijsniveau is stabiel. Deze cijfers geven aan dat de effecten bij anderen zitten”, aldus directeur Remko Berkel van Specsavers.

 

Volgens Berkel moeten we daarvoor naar de zelfstandige opticiens kijken. Ongeveer de helft van de opticiens in Nederland werkt nog op zelfstandige basis, terwijl ze maar 20 procent van alle brillen verkopen. Bovendien liggen de prijzen voor brillen er 2,5 keer hoger dan bij de grote ketens.

 

“Er zijn winkels die slechts tien brillen per week verkopen. Dat blijft niet overeind als klanten doorhebben dat ze een goedkopere bril kunnen aanschaffen. Wij hebben 500.000 klanten en zien dat mensen bij ons blijven kopen als ze dat eenmaal eerder hebben gedaan”, zegt directeur Paul Berkelmans van prijsstunter Eyelove.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Manfield opent eerste Belgische winkel in Antwerpen

25/05/2018

De eerste Belgische winkel van het Nederlandse schoenenmerk Manfield is open. In de Stadsfeestzaal in Antwerpen vinden klanten het nieuwste winkelconcept van het merk, waarin luxe en merkbeleving centraal staan.

e5 Mode treedt toe tot de Fair Wear Foundation

24/05/2018

ECG, de design- en importafdeling van kledingketen e5 Mode, wordt lid van de Fair Wear Foundation. Die internationale organisatie ijvert samen met kledingmerken voor betere arbeidsomstandigheden voor textielarbeiders.

Schoenen Torfs wordt franchisenemer The Athlete’s Foot

23/05/2018

Op vrijdag 1 juni opent sneakerketen The Athlete’s Foot een winkel in Waasland Shopping Center. De tweede winkel in België is meteen ook de eerste in een partnership met Schoenen Torfs. Later dit jaar volgt nog een vestiging in Eeklo.

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.