Ongunstige weersomstandigheden wringen CoolCat de nek om

Een CoolCat winkel in Den Haag
Shutterstock.com

De Nederlandse kledingketen CoolCat vraagt het faillissement aan voor haar tachtig winkels in Nederland. Daardoor komen 1100 banen in gevaar. De Belgische winkels zouden buiten schot blijven.

 

Warme zomer, zachte winter

Bij de rechtbank van Utrecht hebben de aandeelhouders het faillissement aangevraagd van de Nederlandse vennootschappen Cool Cat Fashion BV en Cool Cat Nederland BV. De buitenlandse entiteiten van CoolCat vallen buiten de faillissementsaanvraag, zegt het persbericht. De keten heeft buiten Nederland ook zeventien winkels in België, zeven in Frankrijk en twee in Luxemburg. 

 

CoolCat kamp al jaren met rode cijfers. Toch leek het vorig jaar weer beter te gaan met de retailer: het verlies werd gehalveerd en break-even was in zicht, klonk het. Oprichter Ronald Kahn toonde zich toen erg optimistisch, maar de zeer warme én lange zomer van 2018 en de extreem zachte winter van 2019 hebben gezorgd voor een scherpe terugval, waardoor het bedrijf niet langer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen.

 

Geen aanpassingen mogelijk

“De afgelopen weken en maanden werden alle mogelijkheden verkend om de toekomst van CoolCat veilig te stellen. Daarbij is onder andere gekeken naar aanpassingen in de winkelformule en de bedrijfsvoering, maar deze verkenningen hebben helaas geen positief resultaat opgeleverd”, zo melden de aandeelhouders nu.

 

Naar verwachting wordt het faillissement morgen, dinsdag 19 maart, uitgesproken. De winkels en de webshop van CoolCat zouden tot nader order wel open blijven, maar momenteel is de webshop al gesloten ‘wegens een technische storing’.