Ontwerper Karl Lagerfeld overleden

Ontwerper Karl Lagerfeld overleden

Modeontwerper Karl Lagerfeld is vandaag op 85-jarige leeftijd overleden. De creatieve directeur van modehuis Chanel was al een tijdje ziek.

 

35 jaar Chanel

Lagerfeld werd geboren in Hamburg, maar vestigde zich al snel met zijn moeder in Parijs. Nadat hij enkele jaren als freelancer actief was – onder meer voor Valentino – ging hij aan de slag voor modehuizen Fendi en Chloé. In 1983 werd hij creatief directeur van Chanel, waar hij een frisse wind liet waaien en het modehuis redde van het failliet. Hij ontdekte ook topmodel Claudia Schiffer: in 1989 liep zij op de catwalk voor Chanel, waarna ze een wereldster werd.

 

Sinds 1974 had hij ook een modelabel dat zijn eigen naam droeg. Die ontwerpen werden vaak gekenmerkt door de aanwezigheid van zijn geliefde kat Choupette. Ook zijn eigen uiterlijke kenmerken (zilveren haren, donkere zonnebril) werden meer dan eens gebruikt als uithangbord voor zijn eigen collecties.

 

Lagerfeld was al een tijdje ziek: op 22 januari miste hij de traditionele show van Chanel tijdens de modeweek in Parijs, naar eigen zeggen omdat hij zich “moe” voelde. Het was de allereerste keer dat hij op het einde van een show de catwalk niet opging om het publiek te groeten. Volgens Paris Match werd hij gisteravond in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, waar hij vanochtend stierf.

 

Chanel heeft niet lang gewacht om Lagerfelds opvolger bekend te maken: dat wordt Virginie Viard. Een grote verrassing is dat niet: Viard mocht ook al de honneurs waarnemen op de modeshow in januari waarop Lagerfeld verstek moest geven.