Onverkochte kleding vanaf 2019 verplicht gerecycleerd in Frankrijk

Onverkochte kleding vanaf 2019 verplicht gerecycleerd in Frankrijk

Onverkochte kleding vanaf 2019 verplicht gerecycleerd in Frankrijk
Shutterstock

Vanaf volgend jaar mogen modehuizen in Frankrijk geen kledingoverschotten meer weggooien of vernietigen. Met zijn plannen wil de Franse regering de regels tegen voedselverspilling uitbreiden naar kleding, die dus voortaan gerecycleerd moet worden.

 

Kleding wordt circulair

Alle kleding, van peperdure mantelpakjes tot ondergoed van Zeeman, moet voortaan een tweede leven krijgen als winkels er niet in slagen de stukken te verkopen. Toch als het afhangt van de Franse regering, die in zijn plannen voor een circulaire economie ook de wegwerpcultuur in de kledingsector aan de kaak stelt. Aan die verspilling wil ze vanaf volgend jaar een einde stellen door onverkochte kledingoverschotten verplicht te laten recycleren, bijvoorbeeld door ze te schenken aan liefdadigheidsorganisaties.

 

Het probleem van kledingverspilling is al langer bekend: modehuizen verschepen elk jaar honderdduizenden tonnen kleren naar vuilnisbelten en verbrandingsovens. Dat is nog altijd maar een fractie van de vijf miljoen ton kleren die particulieren zelf weg doen in Europa, maar de modewereld heeft net als andere retailsectoren een voorbeeldfunctie, vindt de Franse regering. “De regels tegen voedselverspilling zullen daarom vanaf 2019 ook gelden voor de kledingindustrie”, liet premier Edouard Philippe weten.

 

Voor Alliance du Commerce, de Franse federatie van de kleding- en schoenenindustrie, komen de plannen niet als een verrassing. De kledingbranche krijgt immers steeds meer kritiek, ook uit de eigen gelederen: in 2015 stelde modeontwerpster Eileen Fischer nog dat ‘de kledingbranche na de olie-industrie de grootste vervuiler ter wereld is’. Reageren wil de federatie evenwel pas wanneer de concrete uitwerking van de plannen duidelijk wordt. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Uitstel van betaling voor Men At Work

25/06/2018

Multimerkenketen Men At Work heeft van de rechtbank van Oost-Brabant uitstel van betaling gekregen. Er is ook een bewindvoerder aangesteld, die een overnemer moet zoeken. De fysieke winkels blijven voorlopig wel open.

Stevent Men at Work op faillissement af?

22/06/2018

De Nederlandse denim- en streetwearketen Men at Work zit in financiële moeilijkheden: ze sluit haar webshop en ook voor de fysieke winkels dreigt mogelijk de sluiting.

H&M brengt eigen hersteldienst naar winkels

21/06/2018

H&M introduceert een nieuw concept: in de afdeling Take Care van sommige winkels kun je kleren laten herstellen of personaliseren. Zowel in de gloednieuwe winkel in Parijs als in het vlaggenschip in Hamburg is al een hersteldienst te vinden.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Nieuwe generatie aan het roer van schoenenketen Maniet

18/06/2018

De 28-jarige Allison Vanderplancke neemt het roer over van haar vader als CEO van schoenenketen Maniet. Het is al de vijfde generatie aan het hoofd van het Waalse familiebedrijf.