Ook schuldbescherming voor Galeria Karstadt Kaufhof

Shutterstock

Galeria Karstadt Kaufhof heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. De warenhuisgroep, waar ook Galeria Inno toe behoort, doet daarvoor beroep op de Duitse insolventieprocedure, zoals Esprit eerder al deed.

 

Staatssteun kwam te laat

Warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof heeft woensdag bescherming gezocht tegen zijn schuldeisers bij de districtsrechtbank van Essen. De rechtbank heeft het verzoek meteen ingewilligd en de insolventieprocedure in gang gezet. Het betekent dat de groep zelfstandig kan blijven functioneren, terwijl ze een herstelplan uitwerkt.

 

De warenhuisgroep hoopte eerder al steun van de Duitse staatsbank te krijgen, maar dat is niet op tijd gelukt. In een verklaring geeft de directie aan dat die aanvraagprocedure te lang duurde voor de noodlijdende warenhuisgroep. Een van de problemen zou echter ook een gebrek aan vertrouwen van de commerciële banken zijn geweest, die voor een deel van de som moesten instaan.

 

Honderden miljoenen

Het management benadrukt de gerechtelijke bescherming nu te zullen gebruiken om de herstructurering voort te zetten en de onderneming te herpositioneren voor de toekomst. De Signa Group van eigenaar René Benko belooft ook honderden miljoenen euro ter beschikking te stellen als extra financiering.

 

De warenhuisgroep wordt hard getroffen door de coronacrisis: het bedrijf verliest naar eigen zeggen meer dan tachtig miljoen euro aan inkomsten per week door de verplichte winkelsluitingen. Galeria Karstadt Kaufhof heeft in Duitsland meer dan 28.000 mensen in dienst, maar de medewerkers vreesden al voor hun toekomst.