Parket start fraudeonderzoek naar FNG

Winkel van failliete retailer Brantano in Antwerpen
Foto: RetailDetail

In het dossier FNG is een onderzoeksrechter aangesteld om te achterhalen of er financiële misdrijven zijn gepleegd. Behalve mogelijke marktmanipulatie onderzoekt het parket ook valsheid in geschrifte en belemmeren van het onderzoek.

 

Valsheden en misbruik

Het faillissement van FNG, het moederbedrijf van onder andere Brantano en Miss Etam, krijgt een juridisch staartje. Al begin juli liet de Brusselse beurswaakhond FSMA weten aanwijzingen voor marktmanipulatie te zien, waarop de instantie het hele dossier overmaakte aan het parket van Antwerpen.

 

Nu heeft het parket een onderzoeksrechter, Theo Byl, en een speurder aangesteld om de zaak verder uit te pluizen. De aantijgingen zijn niet min: behalve naar sporen van marktmanipulatie speurt het duo ook naar valsheid in geschrifte (inclusief gebruik van valse stukken), valsheden in de jaarrekening, het verhinderen van het onderzoek van de FSMA en mogelijk misbruik van vennootschapsgoederen. Dat bericht De Tijd en wordt bevestigd door de woordvoerder van het Antwerpse parket.

 

Voor die potentiële misbruiken heeft het gerecht meerdere verdachten op het oog: het zou niet meer alleen gaan om het oprichterstrio Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke. Het parket wil evenwel nog niet bevestigen om wie het dan verder nog gaat. Als de aantijgingen zouden kloppen, hangen de betrokkenen gevangenisstraffen tot tien jaar boven het hoofd.