Peter De Sutter: "E5 Mode is een afgetrainde atleet, klaar om uit het dal te klimmen"

e5 Mode

Ondernemer Peter De Sutter staat aan het begin van een dubbele uitdaging: hij moet zijn modeactiviteiten uit de coronacrisis loodsen, en tegelijk de pas overgenomen keten e5 Mode een nieuw elan geven. Maar dat hij er rotsvast in gelooft, lijdt geen twijfel. "Terwijl e5 Mode een afgetrainde atleet is die aan de klim uit het dal begint, zijn vele anderen eerder sherpa's met een loodzware rugzak."

 

 

"Definitieve wake-up call"

Ook De Sutter maakt zich geen illusies dat de coronacrisis een zware impact heeft op de mode-industrie. "Het is als een definitieve wake-up call", zegt hij. "Iedereen moet zich in vraag stellen, en nu wordt duidelijk wie zich tot dusver heeft kunnen wegsteken."

 

De coronacrisis heeft een aantal elementen van een zogenaamde 'black swan', een gebeurtenis die niemand kon voorspellen. Maar tegelijk heeft de crisis ook een aantal evoluties en veranderingen in de modesector gevoelig versneld, meent De Sutter. "Je kan er niet om heen dat we hier echt geconfronteerd worden met iets totaal onverwacht", stipt hij niettemin aan.

 

Toch verwacht hij niet meteen een revolutie. Zo zit hij duidelijk niet in het kamp van zij die het model van fast fashion dood willen verklaren. "Er is nog steeds een publiek voor fast fashion", aldus De Sutter. "Maar het is duidelijk dat de verhoudingen wijzigen. Het is nog steeds een jong publiek, maar dat publiek is wel steeds nadrukkelijker bezig met zaken als duurzaamheid en minder consumeren. De consument is aan het opschuiven, en de modeketens zullen moeten volgen."

 

"e5 Mode is niet zo oubollig als sommigen denken"

Het lijkt wel alsof De Sutter op het slechtst mogelijke moment eigenaar is geworden van een modeketen. Maar hij ziet dat net anders. "Wij willen met e5 Mode net een van de actoren zijn die een rol spelen in die evolutie", zegt hij. "Het voordeel dat wij hebben, is dat we net uit dat faillissement komen. Daardoor is e5 Mode een afgetrainde atleet, klaar om aan die klim uit het dal te beginnen, terwijl andere spelers meer weg hebben van sherpa's die dezelfde klim moeten aanvatten met een loodzware rugzak."

 

"Een klant die nu binnenkomt in een van onze winkels, zal al merken dat wij niet zo oubollig zijn als sommige mensen denken", stelt De Sutter. "Dat gaat nog duidelijker worden naarmate de volgende collecties uitkomen. Onze uitdaging is vooral om die klanten weer naar onze winkels te lokken."

 

Waar ziet De Sutter e5 Mode over enkele jaren, wanneer de naweeën van deze crisis achter de rug zijn? "Als een keten met 60 rendabele winkels in Vlaanderen, met een sterke e-commercepoot die steunt op een eigen webshop en een aanwezigheid in de internationale marketplaces", klinkt het. "Daarbij is het ons duidelijk streven om almaar duurzamer te worden in onze activiteiten, niet enkel bij e5 Mode." De Sutter is naast e5 Mode ook eigenaar van jeansproducent Ansi.

 

RetailDetail Fashion Congress

Op 25 maart organiseert Retail Detail het Fashion Congress. Peter De Sutter (e5 Mode), Dwayne Branch (Deloitte Belgium), Dirk Smet (WASTED Atelier) en Laurent Mainil (Crunch Analytics) komen hun visie bespreken op de mode van morgen. Koop alvast hier je tickets.