Pikte Primark de skaterschoenen van Vans?

Foto: Primark campagnebeeld

Sneakermerk Vans beschuldigt Primark ervan zijn schoenen na te apen. Sinds 2017 zijn er twee paar sneakers te vinden bij de Ierse budgetketen die wel heel sterk op de bekende skateschoenen lijken. Vans trekt naar de rechtbank.

 

Skateschoenen met streep

Vans beticht de budgetmodeketen ervan zijn typische skaterssneakers te kopiëren en is dan ook naar de rechtbank in New York getrokken. Volgens het skatemerk en moederbedrijf VF Corporation zou Primark hen oneerlijke concurrentie aandoen, is er sprake van valse reclame en zijn de schoenen een inbreuk op het handelsmerk.

 

De omstreden schoenen zijn twee paar sneakers die uitvoerig aan bod komen in de communicatie van Primark: het zijn zwarte mannensneakers, met witte veters en aan de zijkant ook een streep die sterk doet denken aan de kenmerkende streep die Vans al sinds de jaren 1970 op zijn sneakers gebruikt. Ook zouden de Primark-schoenen, daar ‘Skater low tops’ en ‘Skater high tops’ genaamd, hetzelfde honingraatpatroon op de zolen hebben als steevast bij Vans te vinden is.

 

Terug van weggeweest

Na een eerste protest vanwege Vans, al decennialang een bekend merk in de skate- en surfwereld, zou Primark ze eerst tijdelijk uit de rekken hebben gehaald, maar sinds enkele maanden zijn ze terug van weggeweest. Ze figureren ook in de campagnebeelden van de herfst-wintercollectie 2018-2019.

 

Het schoenenmerk stapt daarom nu naar de rechtbank. “De plaatsing van de streep op de zijkant, vaak in een contrasterende kleur, maakt dat Vans-schoenen onmiddellijk worden herkend door klanten. Primark heeft deze schoenen nagemaakt om verwarring te zaaien”, betoogt Vans volgens De Standaard in de gerechtsdocumenten. De beschuldigde laat alvast weten dat het de aantijgingen betwist en voor de rechtbank zijn positie zal verdedigen.