Pimkie België legt boeken neer

Shutterstock.com

De 24 winkels van Pimkie in België gaan dicht: het bedrijf heeft de boeken neergelegd. 136 medewerkers hebben hun loon van maart niet ontvangen en verliezen hun baan. Het faillissement komt voor hen als een verrassing.

 

“Zure nasmaak”

Op maandag 29 maart riep de directie van Pimkie België een buitengewone ondernemingsraad samen om aan te kondigen dat de boeken worden neergelegd. De rechtbank van Doornik sprak dinsdag 30 maart het faillissement uit, meldt vakbond ACV Puls. Pimkie heeft 24 winkels in België en stelt 136 mensen te werk.
 

De directie verwijst naar de omzetdaling van de voorbije jaren en de impact van de pandemie. Toch sloeg de aankondiging bij de werknemers naar verluidt in als een bom. Er werden nooit signalen gegeven in het sociaal overleg dat een faillissement nakend was.
 

Pimkie (Belsay NV) is onderdeel van de Franse familiale retailgroep Mulliez, de groep achter Auchan, Decathlon, Kiabi, Krëfel, 3 Suisses, Midas, Auto 5, en vele andere bedrijven. “Dat zorgt voor een zeer zure nasmaak bij de werknemers. De lonen voor maart zijn niet betaald en hun opzegvergoedingen worden afgewenteld op het fonds voor sluitingen”’, weet Jörgen Meulders van  ACV Puls.
 

‘’Er is dringend nood aan een Europese wetgeving rond dit soort faillissementen, zodat de kosten ervan niet zomaar naar de Belgische belastingbetalers verschuiven maar de groepsconstructies achter dit soort ondernemingen verantwoordelijk stelt voor hun engagementen naar de werknemers toe.”
 

Pimkie heeft meer dan 600 winkels in Europa, waarvan zowat de helft in Frankrijk. Ook in onder andere Duitsland en Spanje moest de modeketen recent winkels sluiten.