Postorder-icoon 3 Suisses legt in België de boeken neer

Postorder-icoon 3 Suisses legt in België de boeken neer

De Belgische afdeling van 3 Suisses is failliet verklaard, na een rampzalig begin van de soldenperiode: de webshop verkocht al in de eerste soldendagen 30% minder. Elf banen staan op de tocht.

 

Solden waren laatste strohalm

Domoti, het Franse moederbedrijf dat 3 Suisses anderhalf jaar geleden van de Duitse Otto-groep overnam, heeft 3 Suisses België vorige week opgegeven: op 10 juli heeft het bij de handelsrechtbank van Doornik het faillissement aangevraagd. Er is een curator aangesteld die een overnemer moet zoeken voor de merknaam. De net gestarte zomersolden waren een laatste kans voor het voormalige postorderbedrijf, maar de eerste resultaten spraken al boekdelen: in de eerste dagen kelderde de omzet met 30% ten opzichte van een jaar eerder. Voor de eigenaar een doorslaggevend argument om er de stekker uit te trekken.

 

3 Suisses, decennialang bekend van de dikke koopcatalogussen, is al jaren op de sukkel. Door de opkomst van e-commerce werd het businessmodel achterhaald, waarna het bedrijf zich weinig succesvol probeerde om te vormen tot webshop. In 2011 vond een eerste zware sanering met 160 ontslagen plaats, in 2014 werd het bedrijf verkocht aan het Duitse Otto. De laatste papieren catalogus werd ook dat jaar uitgegeven.

 

Voormalige postordercollega Otto wist zich in de Duitse thuismarkt wel om te turnen tot rivaal van onlinereus Zalando, maar ook zij besloten 3 Suisses in 2016 van de hand te doen. Koper Domoti ziet de verliezen ondertussen opstapelen en de omzetten jaar na jaar krimpen. In 2015 bedroeg de omzet 120 miljoen euro, met een verlies van 60 miljoen euro. Voor 2016 werd een nettoverlies van 1,8 miljoen euro genoteerd op een omzet van 29 miljoen euro.

 

Onlineverkoop gaat voorlopig door

Of 3 Suisses in Frankrijk hetzelfde lot te wachten staat, is momenteel niet geweten. Zowel de Franse als Belgische website van de onlineretailer functioneren op het moment van schrijven – een week na het uitgesproken faillissement – nog alsof er niks aan de hand is. Noch de medewerkers noch de vakbonden weten volgens L'Echo wat er te gebeuren staat.

 

Wel heeft curator Debetencourt laten weten dat de activiteiten het komende viertal maanden normaal gezien gewoon zullen doorgaan, zodat gedane bestellingen nog geleverd worden en ook de retourstromen worden behandeld. Daartoe onderhandelt de curator met Domoti een tijdelijk beheercontract.