Primark groeit opnieuw sterk dankzij expansie | RetailDetail

Primark groeit opnieuw sterk dankzij expansie

Primark groeit opnieuw sterk dankzij expansie
Shutterstock

De omzet van de Ierse modeketen Primark is in het voorbije boekjaar met net geen 20% gegroeid. Een groot deel van die groei kwam er dankzij expansie, want Primark opende maar liefst dertig nieuwe winkels in negen landen.

Kleine vergelijkbare groei

Dankzij die winkelopeningen steeg de winkeloppervlakte met 140.000 m². Primark kon zo 7,05 miljard pond (8 miljard euro) omzet halen, goed voor een groei van 19% ten opzichte van een jaar eerder. Voor wisselkoerseffecten groeide de omzet met 12%, maar op vergelijkbare basis was er wel een groei van slechts 1%. De operationele winst steeg met 7% naar 735 miljoen pond (830 miljoen euro).

 

Primark is een van de weinige retailers die profiteert van de brexit en de zwakke Britse economie. Heel wat consumenten letten immers meer op hun geld en kiezen daarbij bewust voor discounters, waaronder Primark. In het Verenigd Koninkrijk ging de vergelijkbare omzet er dan ook met 10% op vooruit, in de rest van Europa steeg de omzet bij constante wisselkoersen met 16%. Over de Verenigde Staten geeft Primark geen cijfers, maar geeft het wel aan nog steeds aanpassingen te doen om de winkels zo efficiënt mogelijk te maken. Zo wordt de oppervlakte van drie reeds geopende winkels binnenkort verkleind.

 

De expansie van Primark is in ieder geval nog niet afgerond, want ook in het komende boekjaar wil de keten nog eens minstens negentien nieuwe winkels openen. Die komen er voornamelijk in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Manfield opent eerste Belgische winkel in Antwerpen

25/05/2018

De eerste Belgische winkel van het Nederlandse schoenenmerk Manfield is open. In de Stadsfeestzaal in Antwerpen vinden klanten het nieuwste winkelconcept van het merk, waarin luxe en merkbeleving centraal staan.

e5 Mode treedt toe tot de Fair Wear Foundation

24/05/2018

ECG, de design- en importafdeling van kledingketen e5 Mode, wordt lid van de Fair Wear Foundation. Die internationale organisatie ijvert samen met kledingmerken voor betere arbeidsomstandigheden voor textielarbeiders.

Schoenen Torfs wordt franchisenemer The Athlete’s Foot

23/05/2018

Op vrijdag 1 juni opent sneakerketen The Athlete’s Foot een winkel in Waasland Shopping Center. De tweede winkel in België is meteen ook de eerste in een partnership met Schoenen Torfs. Later dit jaar volgt nog een vestiging in Eeklo.

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.