Primark opnieuw in nauwe schoentjes | RetailDetail

Primark opnieuw in nauwe schoentjes

Primark opnieuw in nauwe schoentjes

Er zijn weer problemen opgedoken rond het personeelsbeleid bij de Ierse modeketen Primark. Zo zijn er in Nederland heel wat klachten bij het personeel, dat zich onrespectvol behandeld voelt, terwijl in Frankrijk een roep voor hogere lonen weerklinkt.

Personeel geïntimideerd

De problemen in Nederland worden aangekaart door de vakbond FNV, die een enquête heeft gehouden bij meer dan duizend werknemers en ex-werknemers van Primark. Daaruit blijkt dat die zich vaak slecht behandeld voelen. “De uitkomsten zijn echt schokkend. Primark regeert met harde hard. Een groot deel van het personeel voelt zich regelmatig gekleineerd, geïntimideerd bij ziekmeldingen en continu gecontroleerd door supervisors of managers en door camera’s”, reageert Niels Suijker van FNV Handel.

 

Zo klaagt 75% van de ondervraagden dat de werkdruk veel te hoog is en dat ze continu worden opgejaagd door managers en supervisors. Daarnaast maakt 54% zich zorgen over zijn privacy, omdat er in de winkels heel wat camera’s hangen en werknemers uit ervaring weten dat die beelden niet altijd correct gebruikt worden. “Wanneer de periode van contractverlenging aan komt dan worden vooral veel camerabeelden opgevraagd door HR en managers, zodat ze minpunten eruit kunnen halen en dat als reden gebruiken om je contract niet te verlengen”, stelt een ex-werknemer.

 

Primark doet ook moeilijk over vakantie en ziekte: vrij nemen is bijzonder moeilijk en bij ziekte wordt het loon vaak niet doorbetaald. “Je gaat bijna liever doodziek aan het werk dan dat je HR moet bellen met een ziekmelding. Ze willen alle details. Als je niet uitkijkt, melden ze je niet ziek, maar maken ze er een onbetaalde dag of vakantiedag van.”

 

Franse vakbonden willen hogere lonen

In Frankrijk zijn er dan weer vakbondsacties vanwege te lage lonen. De Franse vakbonden wil dat Primark de lonen optrekt naar een niveau dat gelijk ligt met dat van de concurrentie, maar de voorstellen van de keten zijn onder de verwachtingen.

 

In januari stelde Primark een loonsverhoging van 1 cent per uur voor verkopers en 9 cent per uur voor managers voor. Later werd dat bijgesteld naar respectievelijk 4 cent en 13 cent, maar dat is nog steeds niet voldoende voor de Franse vakbonden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

e5 Mode treedt toe tot de Fair Wear Foundation

24/05/2018

ECG, de design- en importafdeling van kledingketen e5 Mode, wordt lid van de Fair Wear Foundation. Die internationale organisatie ijvert samen met kledingmerken voor betere arbeidsomstandigheden voor textielarbeiders.

Schoenen Torfs wordt franchisenemer The Athlete’s Foot

23/05/2018

Op vrijdag 1 juni opent sneakerketen The Athlete’s Foot een winkel in Waasland Shopping Center. De tweede winkel in België is meteen ook de eerste in een partnership met Schoenen Torfs. Later dit jaar volgt nog een vestiging in Eeklo.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten. 

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.