Primark-oprichter Arthur Ryan overleden

Primark-oprichter Arthur Ryan overleden
Shutterstock.com

Arthur Ryan, oprichter en voorzitter van Primark, is op 83-jarige leeftijd overleden. Onder zijn leiding groeide de budgetmodeketen uit tot een miljardenbedrijf, maar zeker geen onbesproken firma.

 

Penneys

Ryan richtte de modeketen op in 1969 in zijn geboortestad Dublin, onder de naam Penneys. In Ierland bestaat die naam overigens nog steeds. Daarbuiten kreeg het bedrijf een nieuwe naam, om juridische problemen met de Amerikaanse warenhuisketen JC Penney te vermijden.

 

Op vijftig jaar tijd is Primark uitgegroeid tot een modegigant met bijna 400 winkels in twaalf landen. In Nederland zijn er twaalf Primark-vestigingen en in België zeven. Het bedrijf realiseerde vorig boekjaar een omzet van ongeveer acht miljard euro en stelt wereldwijd zo’n 70.000 mensen tewerk.

 

Ryan leidde het bedrijf gedurende vier decennia als CEO. Tien jaar geleden gaf hij de dagelijkse controle over het bedrijf op en werd hij voorzitter. Zijn opvolger Paul Marchant noemt Ryan "een echte retailpionier" en een “visionair leider". "Hij innoveerde en was nooit zelfgenoegzaam, ondanks vele successen, en hij daagde ons uit om de beste te zijn die we kunnen zijn", voegde Marchant er nog aan toe.

 

Kritiek

Toch kreeg de winkelketen geregeld ook heel wat kritiek te slikken, omwille van de slechte arbeidsomstandigheden van arbeiders in lageloonlanden, de matige kwaliteit van de kleding en daarmee verbonden het in de hand werken van de wegwerpcultuur en 'fast fashion'.