Primark publiceert ook lijst met leveranciers | RetailDetail

Primark publiceert ook lijst met leveranciers

Primark publiceert ook lijst met leveranciers
Shutterstock

De Ierse modeketen Primark heeft nu ook zijn lijst met producenten en leveranciers vrijgegeven: die bevat meer dan 900 fabrieken in 31 landen. De Ieren volgen daarmee het voorbeeld van een flink aantal andere modebedrijven.

 

500 Chinese fabrieken

De lijst van Primark toont niet waar elk kledingstuk wordt gemaakt, maar geeft wel een algemeen beeld. Zo staan er meer dan 500 fabrieken uit China op de lijst, naast 173 Indische en 78 Turkse fabrieken. Daarnaast geeft de lijst ook weer hoeveel werknemers elke fabriek in dienst heeft en hoe het zit met de verdeling op vlak van vrouwelijke en mannelijke werknemers.

 

Verschillende organisaties die proberen om betere werkomstandigheden te bewerkstelligen in de textielindustrie vragen al langer om dit soort lijsten vrij te geven en merken als H&M, C&A, Adidas, Esprit en Gap gingen Primark al voor. De Ierse keten zegt dat het bij hen langer duurde, omdat ze vreesde dat de concurrentie kon profiteren van een deel van de informatie.

 

De Schone Kleren Campagne verwelkomt alvast de openheid van Primark. “Transparantie is een van de belangrijkste stappen om problemen te identificeren en te elimineren”, zegt Berndt Hintzmann van de Duitse tak van de organisatie. Volgens hem moet Primark nu ook publiekelijk een aantal doelen stellen om de werkomstandigheden in de textielindustrie te verbeteren. “Vooral als grote ketens als H&M en Primark hun krachten bundelen, zou dat veel kunnen opleveren.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuwe CEO van Esprit komt van New Look

21/03/2018

Modeketen Esprit krijgt een nieuwe CEO: Jose Manuel Martínez verlaat het bedrijf en geeft de fakkel door aan Anders Kristiansen. De voormalige topman van New Look moet Esprit in een nieuwe groeifase brengen, met vooral ambitieuze plannen in China.

Supertrash nu toch failliet

21/03/2018

Het Nederlandse modebedrijf Supertrash, opgericht door ontwerpster Olcay Gulsen, heeft dan toch het faillissement aangevraagd. Een jaar geleden leek het nog dat het bedrijf gered was dankzij een nieuwe groep investeerders.

Dior ruilt Belgisch creatief directeur in voor Brit

19/03/2018

De Belg Kris Van Assche was elf jaar lang creatief directeur van Dior Homme, maar verlaat nu het modehuis om nieuwe uitdagingen aan te gaan. In zijn plaats komt Brits ontwerper Kim Jones.

Koffermerk Rimowa zet alle dealercontracten stop

19/03/2018

Het koffermerk Rimowa, onderdeel van luxeconcern LVMH, heeft alle dealercontracten stopgezet. Het gaat binnenkort een volledig nieuwe procedure opstarten, waarbij slechts een deel van de dealers opnieuw een contract krijgt.

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Bod op Yoox Net-a-Porter goedgekeurd door mededingingsautoriteit

16/03/2018

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft de mogelijke overname van Yoox Net-a-Porter door het Zwitserse Richemont goedgekeurd. Als het volledige bod wordt aanvaard, dan heeft het een waarde van 2,7 miljard euro.

Back to top