Primark publiceert ook lijst met leveranciers | RetailDetail

Primark publiceert ook lijst met leveranciers

Primark publiceert ook lijst met leveranciers
Shutterstock

De Ierse modeketen Primark heeft nu ook zijn lijst met producenten en leveranciers vrijgegeven: die bevat meer dan 900 fabrieken in 31 landen. De Ieren volgen daarmee het voorbeeld van een flink aantal andere modebedrijven.

 

500 Chinese fabrieken

De lijst van Primark toont niet waar elk kledingstuk wordt gemaakt, maar geeft wel een algemeen beeld. Zo staan er meer dan 500 fabrieken uit China op de lijst, naast 173 Indische en 78 Turkse fabrieken. Daarnaast geeft de lijst ook weer hoeveel werknemers elke fabriek in dienst heeft en hoe het zit met de verdeling op vlak van vrouwelijke en mannelijke werknemers.

 

Verschillende organisaties die proberen om betere werkomstandigheden te bewerkstelligen in de textielindustrie vragen al langer om dit soort lijsten vrij te geven en merken als H&M, C&A, Adidas, Esprit en Gap gingen Primark al voor. De Ierse keten zegt dat het bij hen langer duurde, omdat ze vreesde dat de concurrentie kon profiteren van een deel van de informatie.

 

De Schone Kleren Campagne verwelkomt alvast de openheid van Primark. “Transparantie is een van de belangrijkste stappen om problemen te identificeren en te elimineren”, zegt Berndt Hintzmann van de Duitse tak van de organisatie. Volgens hem moet Primark nu ook publiekelijk een aantal doelen stellen om de werkomstandigheden in de textielindustrie te verbeteren. “Vooral als grote ketens als H&M en Primark hun krachten bundelen, zou dat veel kunnen opleveren.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Postorder-icoon 3 Suisses legt in België de boeken neer

19/07/2018

De Belgische afdeling van 3 Suisses is failliet verklaard, na een rampzalig begin van de soldenperiode: de webshop verkocht al in de eerste soldendagen 30% minder. Elf banen staan op de tocht.

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Wibra blijft in de verdrukking

10/07/2018

Kledingdiscountketen Wibra heeft in 2017 een flinke winst- en omzetdaling moeten toestaan in zijn Belgische winkels. De omzet zakte met 7% naar 61,7 miljoen euro, de winst kreeg een oplawaai en donderde van 6,5 naar 0,5 miljoen euro.

Van de Velde zakt weg na teleurstellende omzetcijfers

10/07/2018

Het Oost-Vlaamse lingeriebedrijf Van de Velde kampt met een daling van de omzet. Pas eind april volgde een lichte verbetering van de bedrijfsresultaten, maar toch zakte de halfjaaromzet met 3,9% tot 110,8 miljoen euro.