Primark publiceert ook lijst met leveranciers | RetailDetail

Primark publiceert ook lijst met leveranciers

Primark publiceert ook lijst met leveranciers
Shutterstock

De Ierse modeketen Primark heeft nu ook zijn lijst met producenten en leveranciers vrijgegeven: die bevat meer dan 900 fabrieken in 31 landen. De Ieren volgen daarmee het voorbeeld van een flink aantal andere modebedrijven.

 

500 Chinese fabrieken

De lijst van Primark toont niet waar elk kledingstuk wordt gemaakt, maar geeft wel een algemeen beeld. Zo staan er meer dan 500 fabrieken uit China op de lijst, naast 173 Indische en 78 Turkse fabrieken. Daarnaast geeft de lijst ook weer hoeveel werknemers elke fabriek in dienst heeft en hoe het zit met de verdeling op vlak van vrouwelijke en mannelijke werknemers.

 

Verschillende organisaties die proberen om betere werkomstandigheden te bewerkstelligen in de textielindustrie vragen al langer om dit soort lijsten vrij te geven en merken als H&M, C&A, Adidas, Esprit en Gap gingen Primark al voor. De Ierse keten zegt dat het bij hen langer duurde, omdat ze vreesde dat de concurrentie kon profiteren van een deel van de informatie.

 

De Schone Kleren Campagne verwelkomt alvast de openheid van Primark. “Transparantie is een van de belangrijkste stappen om problemen te identificeren en te elimineren”, zegt Berndt Hintzmann van de Duitse tak van de organisatie. Volgens hem moet Primark nu ook publiekelijk een aantal doelen stellen om de werkomstandigheden in de textielindustrie te verbeteren. “Vooral als grote ketens als H&M en Primark hun krachten bundelen, zou dat veel kunnen opleveren.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.

Expansie duwt Suitsupply de rode cijfers in

15/05/2018

Forse investeringen in expansie brachten Suitsupply vorig jaar een mooie omzetgroei, maar ook een flink nettoverlies. Toch is dat de enige weg voorwaarts, meent de Nederlandse keten, die het oog strak op de Verenigde Staten gericht houdt.

Belgian Friday is nieuw Belgisch online koopjesweekend

15/05/2018

Na Black Friday is er nu ook de eerste Belgian Friday: de ketens Kiabi, La RedouteSarenza, Veritas, Jack & Jones en Tape à l'Oeil lanceren op vrijdag 18 mei een nieuw winkelevenement, met kortingen en acties voor wie online shopt.

.NU: een luxeconcept voor de zoekende man

15/05/2018

Terwijl grote retailers vechten voor hun leven, duiken vernieuwende kleine boetieks overal op in de winkelstraten. .NU in Gent is zo’n nieuw concept, dat het tekort aan luxueuze herenboetieks wil opvangen.