Primark publiceert ook lijst met leveranciers

Primark publiceert ook lijst met leveranciers
Shutterstock

De Ierse modeketen Primark heeft nu ook zijn lijst met producenten en leveranciers vrijgegeven: die bevat meer dan 900 fabrieken in 31 landen. De Ieren volgen daarmee het voorbeeld van een flink aantal andere modebedrijven.

 

500 Chinese fabrieken

De lijst van Primark toont niet waar elk kledingstuk wordt gemaakt, maar geeft wel een algemeen beeld. Zo staan er meer dan 500 fabrieken uit China op de lijst, naast 173 Indische en 78 Turkse fabrieken. Daarnaast geeft de lijst ook weer hoeveel werknemers elke fabriek in dienst heeft en hoe het zit met de verdeling op vlak van vrouwelijke en mannelijke werknemers.

 

Verschillende organisaties die proberen om betere werkomstandigheden te bewerkstelligen in de textielindustrie vragen al langer om dit soort lijsten vrij te geven en merken als H&M, C&A, Adidas, Esprit en Gap gingen Primark al voor. De Ierse keten zegt dat het bij hen langer duurde, omdat ze vreesde dat de concurrentie kon profiteren van een deel van de informatie.

 

De Schone Kleren Campagne verwelkomt alvast de openheid van Primark. “Transparantie is een van de belangrijkste stappen om problemen te identificeren en te elimineren”, zegt Berndt Hintzmann van de Duitse tak van de organisatie. Volgens hem moet Primark nu ook publiekelijk een aantal doelen stellen om de werkomstandigheden in de textielindustrie te verbeteren. “Vooral als grote ketens als H&M en Primark hun krachten bundelen, zou dat veel kunnen opleveren.”